Industriarbetarnas tidning

Då kan din lön sänkas

3 januari, 2006

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Vaxholm, Bryssel, Västergötland och Bryssel. Hoten mot svenska löner och kollektivavtal kommer från flera håll. I januarinumret besvarar Dagens Arbete frågan: kan din lön sänkas?

Svaret är att svenska löner inte kan sänkas i dag. Men kanske i framtiden. Det skriver Dagens Arbete i dokumentet i januarinumret av tidningen månadsmagasin.

Vi berättar bland annat om de ”öppningsklausuler” som gjort det möjligt för tyska fack och arbetsgivare att sänka lönerna även i de centrala avtalen.

Det är ett system som svenska arbetsgivare följer med stort intresse. Och de kan tänka sig att ställa liknande krav i Sverige i framtiden.

– Vi är inte främmande för den här typen av öppna klausuler. Som alternativ till att lägga ned företag, säger Karl-Olof Stenqvist, förhandlingschef på arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen.

Men hoten mot de svenska lönerna och kollektivavtalssystemet kommer från flera håll.

Dagens Arbetes artikel går igenom flera aktuella fall som Vaxholmstvisten, striden om ett avtal på bruket i Figeholm och General Motors ”skönhetstävling” mellan Saab i Trollhättan och Opel i Rüsselsheim.

Läs dokumentet: Hoten mot din lön

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.