Industriarbetarnas tidning

Företagshälsa eller allmänpraktik

31 januari, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Scania erbjuder sina anställda och deras anhöriga sjukvård.
– Helt fel, det ska den allmänna sjukvården ta hand om, tycker IF Metall .
– Kritisera inte oss, svarar Scania, fundera i stället på varför vårdköerna är så långa.

– Det är en principiell fråga, företagshälsovård ska handla om rehabilitering och förebyggande arbete, och inget annat, säger Elmer Holmberg, ombudsman på arbetsvillkorsenheten på IF Metall.

– Det som Scania nu gör ska inte kallas företagshälsovård, utan i stället subventionerad sjukvård. Risken är att verksamheten tar resurser från den företagshälsovård företaget egentligen ska syssla med.

I dagarna har Scania börjat ett försök med ”utökad företagssjukvård”, som erbjuder sjukvård till anställda och deras anhöriga sex dagar i veckan. Detta görs, enligt Magnus Hahn, personaldirektör på Scania, för de anställdas trivsel och för att få ned korttidsfrånvaron som kostar företaget pengar. Han fortsätter:

– Det kan ta väldigt lång tid att få en läkartid i dag, och genom att erbjuda våra anställda läkarvård minskar vi både deras oro och deras frånvaro. Vården innefattar även de anhöriga.

Den lokala fackklubben har ingenting emot försöket:

– Det ger oss lättare och snabbare hjälp, och minskar ju faktiskt vårdköerna i resten av samhället, säger Kjell Wallin, som är ordförande i klubben.

Elmer Holmberg på IF Metall förstår att de anställda tycker att förslaget är bra:

– Det är givetvis bra för den enskilde på företaget som kan få snabb vård för sig och sin familj, men det tycker vi är den allmänna sjukvårdens uppgift. Det ska inte ske i konkurrens med den vanliga företagshälsovården. Risken är nu att den konkurreras ut helt.

Magnus Hahn på Scania anser att rehabilitering och förebyggande arbete inte blir lidande av satsningen, som han säger är helt skiljd från den klassiska företagshälsovården.

– Vi ser det här som ett komplement till den allmänna sjukvården. Jag tycker IF Metall i stället borde fokusera på de långa vårdköerna. De anställda på Scania betalar ju skatt och har rätt till bra sjukvård. När nu inte den allmänna sjukvården klarar detta har vi löst det på det här sättet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.