Industriarbetarnas tidning

LO nätverkar för integration i Eskilstuna

23 januari, 2006

Skrivet av JOHANNA THORELL

LO-facken i Eskilstuna vill bilda ett nytt nätverk för att stödja fackligt aktiva med invandrarbakgrund. Målet är att människor ska blandas mer och att fler invandrare blir förtroendevalda.

– Ett konkret mål är att invandrarna ska finnas representerade i alla LO-förbund, säger Mamadou Diallo, regionalt skyddsombud för IF Metall i Eskilstuna.

Mamadou Diallo vill få människor med svensk och ickesvensk bakgrund att blanda sig mer med varandra. Han vill också se fler fackligt aktiva personer med invandrarbakgrund. Därför planerar han tillsammans med Göran Johansson, orförande för LO-facken i Eskilstuna, att starta det nya nätverket. Alla intresserade inom LO-förbunden är välkomna.

Enligt Mamadou Diallo är facklig utbildning som vänder sig särskilt till invandrare viktig för att nå målet. Utbildningen presenterar facket och talar om vilka rättigheter och skyldigheter arbetsgivaren och den som arbetar har. Den kan fungera som en inkörsport till övrig facklig utbildning, anser han.
– Det är genom medlemsutbildningen man tar på sig ett uppdrag. Så fungerar det för alla, inte bara för invandrare.

Några år efter det att Metalls avdelning i Eskilstuna började ha medlemsutbildning för invandrare har Mamadou Diallo sett flera personer bli förtroendevalda som skyddsombud och styrelsemedlemmar. Det är bland annat dessa personer han vill få med sig i det nya nätverket.

I Eskilstuna finns i dag inget FAI-nätverk, Fackligt Aktiva Invandrare. Det nya nätverket är inte formellt knutet till FAI, men Mamadou Diallo hoppas på ett samarbete.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.