Industriarbetarnas tidning

Ny Electroluxstrejk i morgon

26 januari, 2006

Skrivet av JOHANNA THORELL

En ny strejk bryter sannolikt ut i morgon på ett dotterbolag till AEG i Nürnberg. Strejken är en protest mot ett nytt löneavtal från Electrolux.

Klockan fem på morgonen i morgon fredag kommer troligen ännu ett bolag kopplat till Electrolux att gå i strejk. Det står klart efter att de omkring 160 anställda vid AEG:s dotterbolag Logistik GmbH i Nürnberg med stor majoritet gett sitt stöd till strejken i en omröstning.

Konflikten handlar om att företaget vill sänka de anställdas löner från och med onsdag nästa vecka, den första februari.

Strejken som bryter ut vid Logistik GmbH rör inte de krav som ställts i samband med den strejk som pågår sedan den 20 januari vid AEG:s tvätt- och diskmaskinsfabrik i samma stad.

Enligt Harald Dix, strejkledare och klubbordförande för IG Metall på AEG:s tvätt- och diskmaskinsfabrik, har nu på torsdagen fortfarande inget bud lagts vad gäller den konflikten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.