Industriarbetarnas tidning

Outokumpu utan skyddsombud

24 januari, 2006

Skrivet av JOHANNA THORELL

Det finns fortfarande inga lokala skyddsombud på Outokumpu Stainless Tubular Products, OSTP, i Torshälla. Arbetsmiljöarbetet sköts på distans sedan tjugo skyddsombud slutade i protest mot företaget i december.

– Det löpande skyddsarbetet där ute fungerar inte alls, säger Agne Larsson, regionalt skyddsombud på IF Metalls avdelning 23 i Eskilstuna.

Agne Larsson har tagit de tjugo skyddsombudens plats sedan de avsade sig sitt uppdrag i december. Det skedde i protest mot företaget Outokumpu Stainless Tubular Products, OSTP, som enligt facket slutat samarbeta med dem sedan ett år tillbaka.

För närvarande tar fackets avdelning i stället hand om de akuta tillbud och eventuella olyckor som sker på fabriken. Det löpande arbetsmiljöarbetet med till exempel skyddsronder ligger tills vidare på is.

Under den tid Agne Larsson haft ansvaret har det inträffat ett tillbud på fabriken och det fungerade bra att lösa säger han. Men han tycker inte att lösningen är bra på lång sikt.

– Vi hoppas att de ska kunna ha en fungerande skyddsombudsorganisation, som det var förut.

Bengt Blomberg, vd för OSTP, är inte heller nöjd med den nuvarande situationen. Han ser i stället gärna skyddsombud som kommer från det egna företaget. Problemet enligt honom är att företaget inte lyckats rekrytera några skyddsombud till fabriken.

– Jag hoppas att det stora flertalet av dem som hoppat av vill komma tillbaka och arbeta som skyddsombud igen, säger Bengt Blomberg.

På torsdag ska företaget och facket mötas för att försöka lösa samarbetsproblemen kring arbetsmiljön.

Skyddsombuden på OSTP är utsedda av en fackklubb som innefattar arbetare anställda vid tre olika företag på samma industriområde. Företagen heter Outokumpu Stainless AB Coil Products Nyby, Outokumpu Stainless Tubular Products och Carpenter Powder Products AB.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.