Industriarbetarnas tidning

Pappers ger 145 000 kronor till (s)

24 januari, 2006

Skrivet av JOHANNA THORELL

Liksom IF Metall ger Pappers sex kronor per medlem och år till det socialdemokratiska partiet. En del avdelningar betalar mer för att vara organisationsanslutna till socialdemokraterna.
Samtidigt är Pappersmedlemmarnas stöd till socialdemokraterna lågt, i jämförelse med andra fack, enligt en LO-undersökning från 2003.

Av Pappers fackliga medlemsavgifter går omkring 145 000 kronor per år till det socialdemokratiska partiet. Det betyder att Pappers, liksom IF Metall, betalar sex kronor per medlem till socialdemokraterna varje år.

– Det finns kritik mot detta men stödet är samtidigt kraftigt, säger Pappers förbundssekreterare Bengt Hallberg.

– Vi har inte haft någon större debatt om det och det har inte funnits några förslag på att det ska tas bort, fortsätter han.

Utöver det har vissa avdelningar valt att vara anslutna som organisation till socialdemokraterna. Avdelning 37 Piteå, en av de avdelningar som är organisationsanslutna, betalar 4 000 kronor per år utöver de sex kronorna per medlem som betalas på förbundsnivå. För det får avdelningen inflytande i partiet i form av ett ombud som representerar avdelningen i arbetarkommunen.

Anslutningen innebär inte att avdelningens medlemmar automatiskt är med i det socialdemokratiska partiet. Om de vill gå med där måste de själva göra det aktivt, och själva betala partiets medlemsavgift på 100 kronor per år (2005).

Lars-Olof Pettersson är ordförande i avdelning 37. Han tycker att representationen ger en möjlighet att påverka politiska beslut i kommunen och det socialdemokratiska partiet som har majoritet i Piteå. Enligt honom finns ingen direkt kritik mot den rådande ordningen.

– Jag har inte hört någon diskussion om organisationsanslutningen i avdelningen på de senaste åren, säger han.

Pappers avdelning 158 Munksund, också i Piteå, har däremot valt att sluta vara organisationsanslutna. Det skedde år 2004, som en protest mot den politik som socialdemokraterna förde i det lokala landstinget. Beslutet togs enhälligt på ett fackligt medlemsmöte. I dagsläget har avdelningen inga planer på att gå med igen.

– Jag tycker att det har varit svårt att föra fram medlemmarnas synpunkter genom representation, säger Christer Berglund, kassör i avdelning 158 Munksund.

– Å andra sidan har vi själva också varit dåliga på att ta på oss uppdrag och driva frågor aktivt, fortsätter han.

Pappers undersökte år 2002 hur många av medlemmarna som också var med i det socialdemokratiska partiet. Enligt förbundssekreteraren Bengt Hallberg visade undersökningen att mellan fem och tio procent var (s)-medlemmar.

LO har också undersökt vad medlemmarna tycker om samarbetet mellan LO och socialdemokraterna. I den senaste undersökningen från 2003 hade Pappers flest medlemmar som tyckte att stödet bör minska. Pappersmedlemmarna var också bland de mest negativa till ökat stöd till (s).

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?