Industriarbetarnas tidning

Plåtrester betalade jobbfikat

25 januari, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

Grafiker på Örnsköldsviks Allehanda sålde makulerade tryckplåtar för att dryga ut fikakassan. Nu kräver företagsledningen tillbaka pengarna.

Det är anställda i presshallen och packsalen som under ett par års tid sålt en del av de makulerade plåtarna från tryckpressarna till en uppköpare som tidningen inte har avtal med. Pengarna gick till fika och en och annan bowlingrunda för personalen.

Det hela upptäcktes vid en internkontroll.

– Så den fungerar och det var ju bra, konstaterar grafikerklubbens ordförande Lennart Sjölund.

Örnsköldsviks Allehanda har avtal med ett återvinningsföretag som regelbundet hämtar den makulerade plåten. Alltså får plåten inte säljas till någon annan. Det här visste alla inblandade ”mer eller mindre” enligt Lennart Sjölund som förklarar att det hela började genom en tillfällighet och att ingen gjort egen profit på det. Pengarna gick rakt in i personalens fika- och nöjeskassa.

– Nu får vi försöka få företaget att bjuda på fika eller bowling. Det är ju personalvårdande.

Men några extrapengar kan de anställda inte räkna med, säger personalchefen Annalena Östberg.

– Vi bjuder på kaffe och det har vi gjort hela tiden. Ibland bjuder vi på tårta och bullar. Vi har en personalklubb där företaget skjuter till pengar, vi bidrar till motionsaktiviteter och personalfester.

Hur mycket pengar den makulerade plåten inbringat, vill varken fack eller arbetsgivare avslöja, men Annalena Östberg säger till Dagens Arbete att hela beloppet kommer att krävas tillbaka.

Företaget har sedan tidigare beslutat att bolagisera presshallen någon gång under 2006. Detta kommer att ske redan nu och den otillåtna plåtförsäljningen har aktualiserat frågan, säger Annalena Östberg. Men långsint tänker hon inte vara och anser inte att ledning och personal på något sätt är osams.

– Vi har lagt det här bakom oss. De närmast inblandade har bett om ursäkt och berättat hur det gått till. Vi tänker inte dra det i långbänk.

Oegentligheterna har också fört något gott med sig, säger hon. Anställda har till exempel börjat diskutera vad som är rätt och fel.

– Ibland är det viktigt att föra upp frågor om moral och etik. Är det till exempel ok att gå hem en halvtimme tidigare? Det är frågor jag hör diskuteras kring fikabordet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?