Industriarbetarnas tidning

Skarp kritik mot Outokumpu

26 januari, 2006

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

En 57-årig truckförare klämdes till döds i november förra året. Nu riktar Arbetsmiljöverket skarpt kritik mot arbetsgivaren Outokumpu Stainless Tubular Systems, OSTP, i Torshälla.

Den 57-årige truckföraren, anställd på Outokumpu, klämdes till döds mellan en rörbunt och trucken. Rörbunten var en av flera buntar som satts samman med ett spännband till en så kallad rörstuv.

När 57-åringen gick ur trucken för att göra en justering i lasten brast plötsligt spännbandet och han fick stålrören över sig.

Arbetsmiljöverket riktar kritik mot att rörbuntarna som packats ihop bestod av rör med olika dimensioner. Det gjorde hela paketet instabilt. Det fanns heller inga instruktioner på hur arbetet skulle utföras på ett säkert sätt.

– Arbetsmiljöverkets kritik bekräftar den kritik som vi framfört länge. Det är bra att en utomstående myndighet kommer hit och ser liknade brister, säger Olavi Tommola, ordförande i IF Metallklubben på Nyby industriområde.

Arbetsmiljöverket drar också slutsatsen att vägen som trucken körde på lutade och att det möjligen var isbildning på det underlägg av metall som rörbuntarna packats på. Båda dessa faktorer kan ha bidragit till att rören rasade.

Arbetsmiljöverket konstaterar dessutom att det saknats riskinventeringar, riskbedömningar och säkerhetsinstruktioner för arbete och hantering av rörstuvar.

– Företaget har tidigare haft tillbud med ras och har inte dragit lärdom av riskerna , säger Ola Trygg, arbetsmiljöinspektör.

– Det är bara att hålla med Arbetsmiljöverket. De konstaterade att bristerna är signaler på att det inte fungerar, säger Olavi Tommola.

I december hoppade 20 skyddsombud av på OSTP i protest mot att företaget inte låtit dem deltaga i skyddsarbetet.

– Vi har haft ett möte med företaget i dag. Det kanske leder till att skyddsombuden kommer tillbaka. Företaget har tagit in en konsult som ska hjälp till, säger Olavi Tommola.

Arbetsmiljöverket kommer också att göra en inspektion av hur det fungerar med det systematiska arbetsmiljöarbetet på företaget.

– Egentligen skulle vi ha gjort det längre fram i vår. Men efter dödsolyckan i höstas och skyddsombudens avhopp har vi bestämt att åka dit i februari/mars, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs, jurist på Arbetsmiljöverkets distrikt i Linköping.

Dagens Arbete har, utan att lyckas, sökt platschefen på Outokumpu i Eskilstuna, Johnny Eklund, för en kommentar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?