Industriarbetarnas tidning

Strejk fredag på Electrolux

18 januari, 2006

Skrivet av JOHANNA THORELL

Arbetarna vid den Electroluxägda AEG-fabriken i Nürnberg kommer att strejka från och med fredag. Beslutet har massivt stöd bland de anställda. Facket kräver att företaget tar socialt ansvar för dem som förlorar jobbet när fabriken läggs ner nästa år.

Beslutet att stänga AEG-fabriken i Tyska Nürnberg har lett till en hetlevrad konflikt mellan IG Metall och arbetsgivaren. Facket kräver att företaget tar ett stort socialt ansvar för de omkring 1 700 anställda som får gå när fabriken stänger i slutet av nästa år.

Under de senaste dygnen har de anställda röstat i frågan om de ska strejka för att få igenom sina krav gentemot företaget i samband med nedläggningen.

För att IG Metall skulle besluta om strejk krävdes att en majoritet på 75 procent av medlemmarna röstade för. I dag på eftermiddagen uppgav Frankfurter Allgemeine Zeitungs nätupplaga att över 96 procent av tyska IG Metalls medlemmar vid fabriken har röstat för att strejken ska genomföras.

– Det var förväntat att det skulle bli så här, det är deras lagliga rätt att strejka, säger Erik Andersson på IF Metalls förbundskontor.

– Vi kommer att följa den förhandling som nu tar vid med stort intresse, fortsätter han.

Den svenskägda AEG-fabriken i Nürnberg har varit i hetluften sedan i december förra året. Ledningen beslutade då att stänga fabriken och flytta produktionen av tvätt- och diskmaskiner till Polen och Italien.

Inför nedläggningen kräver IG Metall bland annat möjligheter till omskolning med full lön och avgångsvederlag motsvarande tre månadslöner per anställningsår. Facket vill också att de anställda som är över 53 år gamla ska kunna få förtidspension.

Texten är korrigerad 19/1 2006.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.