Industriarbetarnas tidning

Sverige på jumboplats i investeringsligan

31 januari, 2006

Skrivet av

Exportföretagen gör rekordvinster, aktieägarna får rekordstora utdelningar – men allt mindre satsas i investeringar .
– Allvarligt, säger IF Metalls förbundsordförande Stefan Löfven. Investeringarna är vår framtid.

Rapporten ”Investeringar, FoU och tillväxt” från ITPS, Institutet för tillväxtpolitiska studier, visar att Sverige intar en jumboplats i den europeiska investeringsligan.

Samtidigt som Sverige investerar sämst i Europa finns det inget land som satsar mer på forskning och utveckling än just Sverige. Utvecklingsarbetet leder inte till produktion och ökad export.

Stefan Löfven är bekymrad över utvecklingen.

– Investeringar är framtiden. Investerar vi för lite i dag får vi lida av det i morgon. Nu vänder investeringarna visserligen upp, men från en låg nivå.

Industrin satsar allt mindre på investeringar i förhållande till vad de tjänar. Varför är det så, tror du?

– Det har varit mycket av en modetrend att flytta tillverkning utomlands. I vissa fall kan det vara motiverat om man vill ha tillträde till en marknad. Men i alltför många fall har utflyttning blivit lite av ett självspelande piano.

– Det tycks vara mer frestande att inför kapitalägarna visa upp att man lagt ner och flyttat ut än att man investerat. Den mentaliteten har tyvärr varit utbredd under sista åren. Vi vill se lite mer av offensivt tänkande.

Har företagen varit alltför generösa mot aktieägarna på bekostnad av investeringarna?

– Absolut. Visst ska kapitalägarna ha en rimlig avkastning, inget snack om det. Men det har varit lite väl extremt på sistone.

Hur ska det bli bättre fart på investeringarna då?

– Först ska man säga att det är hård konkurrens om investeringarna globalt sett. Därför krävs det att vi samarbetar, arbetsmarknadens parter och samhället, för att skapa en attraktiv miljö för investeringar. Vi måste bli bättre på att utveckla produktionssystem och förbättra arbetsorganisationen i företagen. Vi måste ha ett bra samarbete inom själva företaget men också mellan företagen och mellan företag och samhälle. Där har vi stora fördelar som vi måste ta vara på.

Vi är i topp i världen när det gäller forskning och utveckling. Men det blir inte mycket av produktion eller export av all forskning. Hur ska man förklara det?

– Jag tror vi lider av den outsourcing som ägt rum på senare år och som gör att det blir avstånd mellan utveckling och produktion. Det fungerar inte. Nu finns det lyckligtvis företag som inte gått den vägen, som Volvo och Scania, och som är mycket framgångsrika.

Dåligt företagsklimat säger en del.

– Nej, det kan man inte säga. Visst finns det sånt som kan förbättras, till exempel i infrastrukturen. Där har mycket gjorts, men det går att göra mer. Riskkapitalmarknaden kan också bli bättre. Energipolitiken måste bli tydligare så att företagen får veta vad som gäller under den kommande tioårsperioden.

– Däremot har vi ordning och reda i statsfinanserna, vi har en låg ränta och vi har i övrigt stabila förhållanden. Sammantaget gör det Sverige till ett mycket bra land att bedriva företag i.

Tycker du att politikerna tar lätt på frågor som rör investeringar?

– Det gnetas på rätt bra ändå, tycker jag. En hel del bra saker görs. Däremot måste vi bli mer systematiska i vårt utvecklingsarbete. Strategin att utveckla industrin måste bli tydligare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

”Det blir svårt att få lönen  retroaktivt”

”Det blir svårt att få lönen retroaktivt”

De anställda på hustillverkaren Götenehus hoppas att företagets framgångar ska synas i lönekuverten, också i dem som redan har delats ut.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.