Industriarbetarnas tidning

Vanligare att sjuka sägs upp

11 januari, 2006

Skrivet av FELIX FRANZÉN

– Det har blivit betydligt vanligare att sjukskrivna sägs upp inom industrin. Vi hinner knappt med alla ärenden.
Det säger Tony Pettersson Sjölund, ombudsman i försäkringsfrågor på IF Metall, i en kommentar till Trygghetsrådets nya rapport.

Rapporten baseras på en undersökning som gjorts bland trettio av Trygghetsrådets, TRR, rådgivare i hela Sverige. Den visar att antalet långtidssjuka som sagts upp på grund av övertalighet ökat avsevärt under det gångna året, jämfört med tidigare år.

Tidigare undantogs vanligtvis sjukskrivna vid neddragningar i personalstyrkan. De få tillfällen när de sades upp var nästan uteslutande vid konkurser.

Trygghetsrådets undersökning berör huvudsakligen tjänstemän men enligt Tony Pettersson Sjölund är risken att sjukskrivna kollektivanställda drabbas ännu större.

Enligt Tony Pettersson Sjölund är det den så kallade medfinansieringen som är boven i dramat. Alltså lagen om att företagen ska vara med och betala en del av sjukpenningen till den sjuke. Medfinansieringen kan fungera som en indirekt uppmaning till företagen att göra sig av med sjukskrivna, tror Tony Pettersson Sjölund.

– Försäkringskassan och medfinansieringen sätter arbetsrätten och Las ur spel. Vi varnade för det här redan när medfinansiering lanserades förra våren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.