Industriarbetarnas tidning

50[ ]000 industri­arbetare får fast jobb

8 februari, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Runt 50 000 personer får nya fasta jobb inom industrin varje år.
– Man hör ständigt om nedläggningar och utflyttningar och många tror att ingen anställs inom industrin i dag. Så är det absolut inte, säger Göran Nilsson, utredare på IF Metall.

Det gäller att inte blanda ihop industrins krympande kostym och behovet av att ersätta industriarbetare som slutar, menar Göran Nilsson.

Antalet arbetstillfällen inom industrisektorn har minskat under 2000-talet. Totalt har mellan 70 000 och 80 000 tjänster försvunnit från industriföretagen sedan 2001.

Det beror bland annat på rationaliseringar och att många företag lagt ut delar av verksamheten som städning och telefonväxel på entreprenad. En annan orsak är att industriföretag flyttat sin tillverkning, eller delar av den utomlands.

Trots att antalet tjänster inom industrin sjunkit finns det fortfarande ett stort behov av nyanställningar. Varje år får ungefär 50 000 personer fast anställning vid industriföretag i Sverige.

Ytterligare 35 000 börjar på tidsbegränsade jobb, som i många fall övergår i fasta anställningar, enligt IF Metalls nya rapport ”Alla vi industriarbetare”.

Enligt Göran Nilsson, en av utredarna bakom rapporten, kommer behovet av nyanställningar vara stort även i framtiden.

Anledningarna till att nyanställningar behövs är flera. Mellan 15 000 och 20 000 industrianställda i pension varje år, och antalet pensionsavgångar kommer att öka.

– Det finns många 40-talister även inom industrin, och de går snart i pension. Det gör att behovet att nyanställningar till och med kan öka något, säger Göran Nilsson.

Det är också många som väljer att byta yrke och lämna industrin. Enligt Göran Nilsson finns rekryteringsbehovet inom många olika branscher och yrkesgrupper.

Ams prognoser visar att det blir särskild brist på industriarbetare med yrkesutbildning på gymnasienivå de kommande åren.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.