Industriarbetarnas tidning

A-kassan säger nej till Bombardiers uppsagda

13 februari, 2006

Skrivet av

Det blir länsrätten som avgör om Bombardierarbetarnas bonus ska betraktas som avgångsvederlag eller lön.

Dagens Arbete har tidigare skrivit om bonusen på Bombardier som IF Metalls a-kassa betraktar som avgångsvederlag. Därmed får de uppsagda ingen ersättning från a-kassan den första tiden efter att de avslutat sin anställning.

A-kassan hävdar att den bara följer lagen. All ersättning som utgår på grund av anställningens upphörande ska ses som avgångsvederlag, enligt a-kassan.

Bombardierarbetarna rasade mot a-kassans beslut. Många begärde omprövning hos a-kassan, men fick nej. Nu har ärendet överklagats till länsrätten.

Börje Almén är verkstadsklubbens siste ordförande. Han välkomnar en rättslig prövning.

– Många av dem som fick bonusen var visstidsanställda. Jag har aldrig hört talas om att visstidsanställda kunde få avgångsvederlag. Det här är lön, punkt slut. Därmed ska man också få pengar från a-kassan.

A-kassan har också välkomnat en rättslig prövning. Dan Jonasson, jurist på IF Metalls a-kassa, har till Dagens Arbete tidigare sagt att ”det är alltid bra att reda ut vad som gäller”.

Det är ännu inte bestämt när länsrätten i Kalmar tar upp Bombardierfallet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.