Industriarbetarnas tidning

”ABB-spionen” tvingas lämna jobbet

24 februari, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

En anställd vid ABB i Karlskrona har tvingats lämna sitt jobb för misstankar om industrispionage. Företaget ville, under protester från facket, avskeda honom. Nu har ABB och den anställde kommit överens om ett hemligt avgångsvederlag.

– Företaget agerade för fort och väntade inte in internutredningen. Sedan har de vägrat ändra sig, säger Jan-Anders Lindfors, som är IF Metalls klubbordförande på ABB i Karlskrona.

Den tredje januari i år fick den anställde reda på att företaget ville avskeda honom. Skälet var att han spridit känslig teknisk information om företaget via sin amatörradio.

Några dagar tidigare hade företaget anonymt fått in en inspelning via brev. På bandet kunde mannen höras prata med en norsk man om en kabel som tillverkas på ABB i Karlskrona. Eftersom en av företagets största konkurrenter, Naxans, finns i Norge såg ABB extra allvarligt på incidenten. Vem han pratat med är fortfarande oklart.

Mannen hävdade att han var oskyldig och att de uppgifter han spridit finns att få tag på via offentliga kanaler. Han fick stöd av facket.

– Vi tycker det hade räckt med en varning. Som mannen säger, så är det inte svårt att komma åt informationen, säger Jan-Anders Lindfors.

ABB är däremot är säkra på att mannen inte följt den affärsetik som finns på företaget.

– Vi ska inte kommunicera utåt om tekniken i företaget, och här har det gått över rimlighetens gräns, säger Hans-Åke Jönsson, produktområdeschef för ABB:s verksamhet i Karlskrona.

Åsikterna går isär om mannen vetat att han bröt mot gällande regler eller inte. Hans-Åke Jönsson säger att han aldrig varit med om något liknande, och han är övertygad om att de anställda vet vilka etiska regler som gäller.

Fackklubbsordförande Jan-Anders Lindfors håller inte med. Han berättar att 120 personer anställdes förra året, utan att få någon introduktion om vad de får säga eller inte.

– Företaget säger att han borde vetat bättre, men där håller vi inte med. Nu kräver vi från facket att företaget tydligare går ut med vad det är som gäller.

Mannen har nu valt att göra en överenskommelse med företaget och arbetar sin sista dag den 31 mars. Fallet med ”ABB-spionen” är därmed avslutat.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?