Industriarbetarnas tidning

Arbetslöshet och arbetsmiljö viktigast

14 februari, 2006

Skrivet av HANS LARSSON

Kampen mot arbetslösheten och förbättrad arbetsmiljö är de två viktigaste frågorna att driva inför höstens val. Det tycker LO:s medlemmar, som i överraskande stor utsträckning (44 procent) ännu inte bestämt vilket parti de ska rösta på.

LO har i sin stora enkätundersökning ”Valet är ditt” frågat medlemmarna vilka valfrågor de tycker är viktigast. Över 30 000 har svarat och resultatet redovisades vid LO:s och socialdemokraternas gemensamma valupptakt i Örebro på tisdagen.

Överst på LO-medlemmarnas lista kommer som väntat kampen mot arbetslösheten.

– Här har vi ännu inte lyckats, arbetslösheten är på tok för hög. Men det går åt rätt håll och medlemmarna visar tydligt att de vill att vi ska kämpa ännu hårdare för jobben, säger LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin.

På andra plats bland de viktigaste valfrågorna kommer arbetsmiljön:

– Lite överraskande med tanke på att det ofta sägs att vi redan har världens bästa arbetsmiljö, säger Wanja Lundby-Wedin.

Men IF Metalls avdelningsordförande i Trollhättan, Monika Theodorsson, är inte förvånad:

– Det är ju den verklighet vi lever i. Hos oss ute på arbetsplatserna är arbetsmiljön en oerhört viktig fråga.

– Vi märker att fler och fler slås ut från arbetslivet genom att produktionen blir allt mer slimmad, säger Monika Theodorsson.

Förbättrat anställningsskydd, kollektivavtalens ställning, tandvårdsförsäkring för alla, högre pensioner, rätt till heltid, mer pengar till äldreomsorg och skola samt ökad satsning på kompetensutveckling, är de övriga punkterna på LO-medlemmarnas tio-i-topp-lista.

– Sammantaget ger enkäten mig en bra grund att stå på inför valrörelsen, säger Wanja Lundby-Wedin.

Men enkäten visar också att många LO-medlemmar vacklar i sitt politiska ställningstagande. Nära 44 procent uppger att de ännu inte bestämt sig för hur de ska rösta i september.

– Det är en hög siffra, men lyckas vi prioritera de frågorna som medlemmarna vill, borde det inte vara svårt att bestämma sig. För mig är det väldigt tydligt att socialdemokraterna är det parti som bäst tar till vara LO-medlemmarnas intressen, säger Wanja Lundby-Wedin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.