Industriarbetarnas tidning

Avskedad för kragtag

23 februari, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

En anställd på Höganäs i Skåne avskedades för att ha misshandlat en kollega. Men ord står mot ord och nu tar facket fallet till Arbetsdomstolen.

Det var i början av december förra året som mannen avskedades och tvingades lämna sitt jobb omedelbart. Enligt honom själv hade en kollega länge trakasserat honom och flera andra i arbetslaget. Till slut bad mannen sin arbetsledare att få bli omplacerad för att slippa kollegan, men inget hände.

I början av december blev mannen och kollegan osams. Enligt den nu avskedade mannen tog han tag i kollegans skjortkrage under grälet. Kollegan uppger däremot att mannen tog struptag på honom.

Samma dag fick mannen lämna jobbet och fyra dagar senare blev han avskedad.

– Vi är riktigt förgrymmade. En liten incident som i princip händer varje dag på företaget ska inte leda till att man förlorar jobbet, säger klubbordförande Sven Augustsson.

Han har pratat med flera arbetskamrater och det vittne som såg händelsen. Efter det är han övertygad om att den avskedade mannen talar sanning. Sven Augustsson drev frågan vidare, men eftersom företaget vägrar låta mannen komma tillbaka har nu IF Metall lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen. Facket kräver att avskedandet ska ogiltigförklaras eftersom det saknar grund.

– Man kan inte avskeda folk hur som helst. Ord står mot ord och båda parter har polisanmält varandra. Företaget kan inte bara ta ställning och avskeda en person, så får man inte bete sig, säger Sven Augustsson.

Ekonomidirektör Annette Kumlien på Höganäs vill inte kommentera ärendet eftersom det ännu inte är avgjort.

– Det enda jag kan säga rent generellt är att vi inte tolererar våld på arbetsplatsen, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.