Industriarbetarnas tidning

Bomb i brevlådan hos Metallavdelning

1 februari, 2006

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

I förmiddags hittades en sprängladdning i IF Metalls (tidigare Metalls) avdelnings brevlåda i Filipstad. Polisen bedömer att laddningen är skarp och en bombgrupp från Göteborg är tillkallad.

Det var en av de fyra anställda på avdelningen som upptäckte sprängladdningen i avdelningens brevlåda i förmiddags. Brevlådan står en bit från fastigheten vid vägkanten.

– Den som ringde från Metall och berättade var inte skakad, snarare genererad. Men den polis som undersökte laddningen pratade samtidigt med en tekniker som bedömde att det troligen är en dynamitgubbe med tändrör kopplat till ett batteri, säger Bjarne Andersson, vakthavande befäl hos polisen i Värmland.

Polisen har spärrat av en radie av 300 meter runt fastigheten som också evakuerats. Även delar av Filipstads kommunhus är utrymt.

IF Metalls avdelning ligger på bottenvåningen i flerfamiljshuset.

Är sprängladdningen riktad mot fackavdelningen?

– Det står Metall på brevlådan och den har ett lås. Men våra undersökningar visar att det inte förekommit något hot varken på telefon eller per brev till avdelningen, säger Bjarne Andersson.

Enligt Bjarne Andersson är det inte troligt att den person som hittade laddningen hade överlevt om dynamitgubben varit äkta och exploderat när brevlådan öppnades.

– Säkerhetsavståndet är 300 meter, det säger en del om sprängkraften.

Nu avvaktar vi bombgruppen som beräknas komma fram sent i eftermiddag, säger Bjarne Andersson.

Olavi Mustonen är ombudsman på IF Metalls avdelning i Karlskoga som samarbetar mycket med Filipstadsavdelningen. Under dagen har han haft kontakt med de anställda i Filipstad.

– Vi har pratat och spekulerat om eventuella hot och kan inte komma på något. Det började som en vanlig dag på jobbet helt enkelt, säger han.

– Vi har jobbat med facklig verksamhet länge och ingen har kunnat påminna sig om något liknade. Vi vet ingenting, det kan lika gärna vara ett pojkstreck, säger Olavi Mustonen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.