Industriarbetarnas tidning

Facken allt mer beroende av Europa

16 februari, 2006

Skrivet av

Svenska fackens stridsåtgärder påverkas allt mer av vad som händer i Europa. Det konstaterar Medlingsinstitutet i sin nya årsrapport.

– Vi har fått en internationalisering av stridsåtgärderna, säger Medlingsinstitutets vikarierande generaldirektör Kurt Eriksson.

– Rätten att vidta stridsåtgärder är inte längre enbart en nationell fråga.

Under en pressträff på torsdagen tog Kurt Eriksson upp tre exempel:

* Vaxholmstvisten mellan Byggnads och det lettiska byggföretaget Laval, om fackets rätt att vidta stridsåtgärder för att driva igenom ett svenskt kollektivavtal, avgörs i EG-domstolen.

* Ett liknande fall är Viking Lines utflaggning av färjan Rosella till Estland. Internationella transportarbetarefederationen (ITF) försökte stoppa utflaggningen. Viking Line drog då ITF inför engelsk domstol, inte finsk, eftersom ITF:s huvudsäte finns i London.

Ett finskt facks stridsåtgärd kom alltså att prövas i en utländsk domstol. Den engelska domstolen gick på rederiets linje mot facket som in sin tur överklagade till EG-domstolen.Utgången i såväl Vaxholmsfallet som Viking Line kommer att få stor betydelse för vilka stridsåtgärder som gäller i Sverige.

Det finns en tvist med ett svenskt fackförbund indraget som liknar Viking Linefallet. För fem år sedan varslade svenska Seko om stridsåtgärder mot Torline. Facket ville driva igenom ett kollektivavtal för den polska besättningen på fraktfartyget Tor Caledonia som går mellan Göteborg och Harwich i England. Transport varslade om sympatiåtgärder.

Torline ansåg att stridsåtgärderna var olagliga och stämde därför Seko och Transport till Arbejdsretten, danska motsvarigheten till Arbetsdomstolen. Men frågan är om danska Arbejdsretten är behörig att tillämpa dansk lag mot en stridsåtgärd som är utlysts i ett annat land, av ett annat lands fackförbund?

Danska Arbejdsretten har ännu inte fällt sin dom.

– Svensk arbetsmarknad skulle ställas inför en helt ny situation om Arbejdsretten hade den behörigheten, säger Kurt Eriksson.

Fall som Vaxholm är ändå undantag på svensk arbetsmarknad. Utländska företag tecknade i fjol 3 371 hängavtal med svenska företag. I femtio fall krävdes medling. Enbart Byggnads tecknade 95 kollektivavtal med utländska företag i fjol, i sju av fallen varslade Byggnads om konflikt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.