Industriarbetarnas tidning

Göteborgsföretag åtalas för dödsolycka

17 februari, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Slobodan Kukic klämdes till döds på sitt arbete. Någon personligt ansvarig för den bristande säkerheten gick inte att hitta. Nu väcks i stället åtal mot företaget.

– Det här är ett exceptionellt fall där företaget år efter år brustit i sina säkerhetskontroller. Jag trodde inte att sådana här arbetsmiljöer fanns, säger åklagaren i fallet, Per-Olof Hermansson.

Det var den 26 januari 2001 som Slobodan Kukic förolyckades på sitt jobb på Bröderna Edstrand AB fabrik i Göteborg. När han gick in i en sprutbox för att plasta in en vals, fastnade Slobodan med kläderna i den roterande valsen. Han drogs in i maskinen, fick kraftiga klämskador och avled omedelbart.

Enligt arbetsmiljölagen ska en sprutbox ha förreglade dörrar eller skyddsutrustning som hindrar personer från att utföra inplastningen med valsen igång. Men det fanns inte på företaget.

Andra anställda har vittnat om att metoden som Slobodan Kukic använde sig av har varit vedertagen under mycket lång tid. Per-Olof Hermansson anser att företaget därför brustit i sitt arbetsmiljöarbete, och genom oaktsamhet orsakat Slobodan Kukic död.

– Genom åren har arbetsmiljön generellt i Sverige blivit bättre och bättre. Men inte här, säkerheten var jämförbar med den i fabriker i gamla filmer.

Då det under förundersökningen inte varit möjligt att utreda vem eller vilka i företagets ledning som brustit i arbetsmiljöarbetet, yrkar åklagaren på att företaget ska hållas ansvarigt. Han yrkar därför på att Bröderna Edstrand AB ska dömas till att betala en företagsbot på 400 000 kronor. Företaget misstänks för vållande till annans död och arbetsmiljöbrott

Dagens Arbete har tidigare rapporterat om att det vid dödsfall på arbetet ofta är svårt att utröna vem som bär ansvaret. Det beror bland annat på att arbetsmiljöarbetet kan delegeras nedåt i leden.

Per-Olof Hermansson berättar att han genom att väcka åtal i detta fall, och yrka på att straffet ska bli företagsbot, vill se huruvida ett företag kan hållas ansvarigt, även om en personligt ansvarig inte kan hittas.

– Jag tror det här är en väg att gå, och får jag framgång kan det göra att andra vågar åtala i liknande fall, säger Per-Olof Hermansson.

Olle Clarin var en av de arbetsmiljöinspektörer som undersökte arbetsplatsen efter dödsfallet. Han tycker det viktiga är att konstatera brister i säkerheten i stället för att leta efter en syndabock. Speciellt då det är oklart vem som hade ansvaret. Han tycker ändå att det är positivt att åtal väckts.

– Jag tycker det är bra att vi har en åklagare som vågar prova det här med företagsbot. Framför allt är det skönt för de anhöriga. Ett dödsfall är ju det värsta som kan hända, och det ska inte gå att komma undan med säkerhetsbrister i arbetsmiljön.

Bo Söderqvist, vd på Bröderna Edstrand AB säger att han är övertygad om att företaget inte brustit i sitt arbetsmiljö- och säkerhetsarbete.

– Det var en väldigt tragisk olycka som inträffade och vi beklagar den djupt. Men vi anser att vi följt och följer de regler och förordningar som finns.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.