Industriarbetarnas tidning

Grafikerna siktar på industriavtalet

1 februari, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

Även Grafikerna vill omfattas av industriavtalet. Överläggningar pågår med arbetsgivarna i Grafiska Företagens Förbund, GFF. Facket hoppas kunna ansluta sig under hösten.

– Vi är en bransch som till stor del finns i industrin och frågor som rör industrin rör oss i högsta grad, säger Grafikernas förhandlingschef Tommy Andersson. Det handlar bland annat om förutsättningarna för den fortsatta utvecklingen av industrin i Sverige, energipolitik och kompetensutvecklingsfrågor.

Industriavtalet är ett samarbetsavtal mellan olika fackförbund inom LO, TCO och Saco samt flera arbetsgivarförbund. De fackförbund som har skrivit på avtalet kallas för Facken inom industrin, FI.

Industriavtalet innebär bland annat att de som skrivit under förbinder sig att följa en gemensam förhandlingsordning. Inför varje avtalsrörelse enas förbunden kring gemensamma krav innan de var för sig sätter sig vid förhandlingsbordet med sina respektive motparter.

Tanken med förhandlingsordningen är bland annat att parterna in i det längsta ska undvika stridsåtgärder.

Om förhandlingarna ändå leder till att facket vidtar stridsåtgärder, går alla anspråk på retroaktiv lön och andra ersättningar förlorade.

– Vissa delar är sämre än andra, men det går inte att plocka ut enskildheter, man måste se till helheten, kommenterar Tommy Andersson.

Enligt förhandlingsordningen har industrikommittén – som består av företrädare för fack- och arbetsgivarorganisationerna – rätt att temporärt avbryta ett förbunds stridsåtgärder.

Är det bra?

– Bra och bra, i dag kan ju det statliga medlingsinstitutet temporärt skjuta på en konflikt. Det är ingen skillnad, säger Tommy Andersson.

För Grafikerna är inte förhandlingsordningen det främsta skälet att omfattas av industriavtalet, säger han.

– Det viktigaste är samordningen kring viktiga industrifrågor, och naturligtvis samordningen inför avtalsrörelsen. Det är den konkurrensutsatta industrin som sätter normen och där vill vi vara med. I dag sitter vi på läktaren.

För att det ska bli någon anslutning av krävs det att arbetsgivarsidan också är med på noterna. Göran Henriksson, förhandlingschef på Grafiska Företagens Förbund, GFF, är inte säker.

– Vi har sagt varken ja eller nej. Avtalet innehåller faktorer som talar för och faktorer som talar emot.

Kan du ge några exempel?

– Jag vill inte ta vår interna diskussion med media just nu. Det blir en punkt på vårt nästa styrelsemöte i mars. Vi bör vara klara med hur det blir före sommaren, men om det går åt det ena eller andra hållet vet vi inte just nu.

Den 6 mars träffas Grafikerna och GFF för fortsatta överläggningar. Om parterna kan enas om en anslutning, är det sedan upp till Grafikernas kongress, som är förbundets högst beslutande organ, att fatta beslut i maj.

– Om kongressen säger ja, och om motparten vill, så är det bra om vi kommer med redan under hösten, innan avtalsrörelsen för 2007 drar igång ordentligt, säger Grafikernas förhandlingschef Tommy Andersson.

Är det här ett steg mot ett samgående med ett annat industriförbund?

– Nej, det här har inget med ett eventuellt samgående att göra.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.