Industriarbetarnas tidning

Gruvolycka i USA tog två liv

9 februari, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Två arbetare har omkommit i en ny gruvolycka i USA. Därmed har 18 gruvarbetare dödats i år. Facket kritiserar hårt Bush-administrationens inställning till säkerheten i gruvorna.

Den senaste olyckan inträffade i West Virginia, samma delstat som drabbades av den svåra olyckan i januari, då tolv arbetare dödades av en explosion i gruvan.

Guvernören föreslog en frivillig stängning av alla statliga gruvor under en dag för en genomgång av säkerheten innan produktionen återupptogs.

Gruvfacket, UMWA, beordrade sina säkerhetskommittéer att inleda omedelbara säkerhetsinspektioner.

I gruvor där arbetarna är organiserade har facket genom avtal långtgående rättigheter när det gäller arbetarnas hälsa och säkerhet. 17 av årets hittills 18 döda arbetade i gruvor utan facklig organisation.

Trots behovet av bättre säkerhet i gruvorna har Bush-administrationen valt att inte agera. Den ansvarige, en tidigare gruvdirektör, förklarade vid ett senatsförhör nyligen att han ansåg att säkerhetslagarna var tillräckliga.

Facket är starkt kritiskt till kopplingen till gruvindustrin. Åtta av topparna i de två organ som har hand om gruvsäkerheten har utnämnts av president Bush och har alla anknytning till gruvindustrin.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.