Industriarbetarnas tidning

Hälsorisker lämnades utan åtgärd

9 februari, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Trots upprepad kritik från Arbetsmiljöverket har inget hänt på Örestads santitetsfabrik. Nu hotas företaget av vite på upp till 150 000 kronor.
– De flesta företag brukar i alla fall åtgärda några brister, men här har ingenting gjorts på flera år, säger Torbjörn Gullberg, inspektör på Arbetsmiljöverket.

Dålig ventilation och bristfällig hantering av kemikalier är några av bristerna Arbetsmiljöverket påpekat vid Örestads sanitetsfabrik som tillverkar badkar i Skåne. Den senaste inspektionen igår visade 15 punkter som måste åtgärdas före den 1 juni. Annars kan företaget tvingas betala vite på sammanlagt nära 150 000.

Enligt Torbjörn Gullberg finns de allvarligaste bristerna inom härdplasthanteringen. De som jobbar där utsätts för både isocyanter och styrén. De ska därför läkarundersökas innan de påbörjar sitt arbete.

– Vi har påtalat det här tidigare, men företaget har på två års tid inte kunnat bevisa att någon läkarundersökning skett, säger han.

Torbjörn Gullberg säger att de anställda på företaget utsätts för hälsorisker och att de kan drabbas av exempelvis andningsbesvär och eksem. Örestads sanitetsfabrik saknar också policy och rutiner för arbetsmiljöarbetet och arbetsrisksbedömningar, enligt Torbjörn Gullberg.

– Det är uppenbart att arbetsgivaren saknar antingen kunskap, intresse eller tid och då måste han anlita extern expertis. Att systematiskt åsidosätta arbetsmiljön som man har gjort här är mycket allvarligt, säger han.

Örestads sanitetsfabriks ägare, Tomas Fränning, tycker att kritiken är orättvis. Företaget ska flytta sin verksamhet till toppmoderna lokaler om två veckor och då kommer problemen att försvinna, säger han. Han säger också att han gjort den skriftliga arbetsriskbedömning, som Arbetsmiljöverket krävt, men att datorn blev stulen innan han hann visa upp den.

– Att jag skulle utsätta mina anställda för risker är helt fel. Den största tillgången jag har är de som jobbar här och jag är rädd om dem, säger han.

På IF Metall i Malmö känner man till arbetsmiljöproblemen på badkarsfabriken. Preben Karlsson har som facklig representant gått skyddsrond på företaget.

– Det var mycket som var snett där både med säkerhet, ventilation och personalutrymmen. Vi har också tagit kontakt med Arbetsmiljöverket, säger han.

Att problemen kommer att lösas om två veckor när företaget flyttar tror varken facket eller Arbetsmiljöverket på.

– Det kommer att saknas rutiner för arbetsmiljöarbetet även om lokalen blir bättre. Dessutom har företagsledningen länge sagt att verksamheten ska flytta och än så länge har det inte blivit av, säger Torbjörn Gullberg.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen