Industriarbetarnas tidning

IF Metall hedrade Olof Palmes minne

28 februari, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

IF Metall hedrade Olof Palmes minne i dag genom att lägga ned en krans vid hans grav i Stockholm, i samma kvarter som platsen där han sköts ned för 20 år sedan.

– Jag var på landet då min dåvarande man ringde. Han hade hört på taxiradion att Palme blivit skjuten. Det gick knappt att förstå att det var sant. Sedan satt vi uppe hela natten, berättar Birgitta Widén, förbundssekreterare på IF Metall, som var en av deltagarna vid morgonens kransnedläggning.

De flesta kommer ihåg vad de gjorde och var de befann sig när de fick reda på att Olof Palme blivit skjuten. Leif Ohlsson, förste vice förbundsordförande på IF Metall, har sitt minne.

– Min fru väckte mig och berättade vad som hänt på morgonen. Jag kunde först inte få in det i mitt huvud. Det var ofattbart. Palme betydde mycket både för mig personligen och för samhället.

Vid halvtiotiden på tisdagsmorgonen gick ett följe från IF Metalls huvudkontor på Olof Palmes gata (tidigare Tunnelgatan) den korta biten till den före detta statsministern grav på Adolf Fredriks kyrkogård. Där lades under tystnad en krans ned för att hedra Olof Palmes minne och politiska verk.

Från kyrkogården är det inte långt till korsningen Sveavägen/Tunngelgatan, platsen där Olof Palme mördades sent på kvällen den 28 februari 1986.

Birgitta Widén minns den enorma blomsterhög som växte fram dagarna efter mordet. Hon berättar att det var Palmes sätt att tala som gjorde störst intryck på henne. Leif Ohlsson håller med:

– Han var en ledargestalt som man lyssnade på. Jag träffade Olof Palme vid flera tillfällen och var imponerad av hans sätt att fungera i alla sammanhang. Jag minns speciellt en gång när jag var med vid ett möte mellan honom och några stenhuggare i Bohuslän. Han tog dem på minst lika stort allvar som de internationella ledarna han träffade.

När vi lämnar kyrkogården pratar vi om Olof Palmes betydelse för facket. Leif Ohlsson berättar att genomförandet av både äldrelagen och lagen om anställningsskydd till stor del var Palmes förtjänst.

– Han tog oss till sig och lyssnade på oss. Det var en av hans storheter. Det och hans internationella engagemang gör att han fortfarande nämns i vårt dagliga arbete på förbundet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.