Industriarbetarnas tidning

IF Metall tonar ned hot från låglöneländer

7 februari, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Sveriges industri klarar globaliseringen och den ökade konkurrens bra. I alla fall i jämförelse med andra länder i samma situation. Det visar en ny rapport från IF Metall.

Att industriföretag skär ned verksamheten i Sverige och flyttar utomlands är ingen ovanlighet i dag. Ändå klarar Sverige konkurrensen från låglöneländer bättre än andra jämförbara länder som Finland, Tyskland och USA. Det framgår av rapporten ”Alla vi industriarbetare” som IF Metall presenterade igår.

– Produktiviteten i Sverige ökar mer än i andra länder. I snitt har den ökat med fem till sex procent årligen mellan 1996 och 2004, säger IF Metalls utredare Göran Nilsson.

De senaste tio åren har industriproduktionen fördubblats i Sverige. Företagens vinster ligger, tvärtemot vad som ofta sägs, i nivå med den i övriga världen. Detta trots att personalkostnaderna är högre i Sverige än i Asien och Östeuropa.

Att företagen ändå skär ner och flyttar utomlands beror inte på att vi har för höga löner i Sverige, enligt Stefan Löfven, förbundsordförande i IF Metall.

– Den hårdare konkurrensen innebär att vi måste vässa oss mer. Det krävs en vassare industripolitik i Sverige och mer investeringar i industrin, men det finns ingen naturlag som säger att vi måste sänka reallönerna för att kunna konkurrera, säger han.

Investeringarna i den svenska industrin har varit låga trots att företagen gått bra. Det måste ändras, enligt fackförbundet. Dessutom bör man satsa mer på utbildning för att hålla god kvalitet på arbetet. Det är också nödvändigt för att underlätta för dem som förlorar sina jobb när företagen skär ner.

– Vi måste också vara rädda om vårt välfärdssystem. Det har visat sig att de länder som har starka trygghetssystem klarar sig bättre, säger Stefan Löfven.

Kollektivavtalen är en del i det trygghetssystem som enligt IF Metall blivit allt viktigare i den ökade konkurrensen. Förbundet vill också se fler internationella ramavtal i multinationella företag, och mer fackligt samarbete över gränserna.

– Det krävs ett gemensamt fackligt arbete i Europa och i hela världen för att få schysta villkor inom industrin och en schyst konkurrens i framtiden, säger Stefan Löfven.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.