Industriarbetarnas tidning

JO-kritik mot utredning arbetsplatsolycka

24 februari, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

En ung man skadades svårt i fallolycka på jobbet, men åtalet mot arbetsgivaren lades ned. Polisen i Jönköping blev inte bli klar med förundersökningen i tid. Nu får polisen kritik av JO.

För den nu 30-årige mannen tog arbetslivet slut i september 2002. Då drabbades han av en fallolycka och fick allvarliga skallskador. Enligt polisutredningen berodde olyckan på att arbetsgivaren inte tillhandahållit skyddsutrustning och åtal skulle väckas, men så blev det inte.

Polisutredningen inleddes redan i oktober 2002 men det tog fem månader innan första förhöret hölls. Sedan dröjde det ytterligare tio månader innan något hände i fallet.

Förundersökningen blev inte klar förrän i september 2004, två veckor innan brottet skulle preskriberas. Åtalet lades ned eftersom det aldrig hann delges arbetsgivaren.

– Så får det inte gå till. Polisens prioritering sänder signaler om att arbetsmiljölagen inte är värd någonting. Det kan vi inte acceptera, säger Bo Junefjäll, ombudsman på IF Metall i Nässjö.

För facket var det en viktig principfråga att anmäla det inträffade till Justitieombudsmannen (JO).

– Vi måste markera och visa att vi inte accepterar att sådana här fall inte prioriteras, säger Elmer Holmberg på IF Metalls arbetsvillkorsenhet.

Nu riktar även JO skarp kritik mot Jönköpingspolisen. I sitt utlåtande skriver JO att polisens handläggning är helt oacceptabel och att polisen förtjänar allvarlig kritik för bristerna.

– Tyvärr betyder kritiken inget för själva fallet. Det är preskriberat och arbetsgivaren går fri, men förhoppningsvis leder kritiken till en diskussion inom polisen så att det inte behöver hända igen, säger Bo Junefjäll.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.