Industriarbetarnas tidning

Metallkontorist nekar till förskingring

10 februari, 2006

Skrivet av MALIN AXELSSON

En före detta anställd på Metalls avdelning 63 i Borlänge erkände att hon förskingrat stora summor pengar från en facklig fond. Nu har hon tagit tillbaka sitt erkännande.

Enligt åklagaren har kvinnan, som var kontorist på avdelningen, förskingrat mer än en miljon kronor ur Domnarvets Arbetares Sjukfond.

Hon är åtalad för grov förskingring och rättegång har inletts i Falu tingsrätt.

Fonden hjälper medlemmar i Järnbruksklubben på SSAB i Borlänge med deras sjukvårdskostnader och omsätter årligen flera miljoner kronor.
Fram till 2002 återbetalades kostnader kontant, ur handkassor, efter att medlemmarna visat upp kvitto på avdelningen.Den misstänkta kvinnan hade huvudansvaret för fondens bokföring och för att beställa pengar till kassorna.

I mars 2004 upptäckte man att det var något fel i bokföringen. Misstanken föll till slut på kontoristen.

– Det var bara hon det kunde vara. Det fanns ingen annan som hade de befogenheterna, säger K-G Hammarberg, avdelningens ordförande.

Enligt åklagaren beställde kvinnan mellan åren 2000 och 2002 drygt 700 000 kronor från banken och stoppade dem i egen ficka. Sedan försökte hon dölja det genom att manipulera bokföringen.

Kvinnan nekar bestämt till det.

– Det är inte säkert att det över huvud taget har försvunnit pengar. Revisionen har varit så bristfällig att man inte med säkerhet kan säga att det har funnits mer pengar än det gör nu. Dessutom kunde vem som helst på kontoret ta emot pengar, säger kvinnans advokat Per Borgblad.

2002 ändrades sjukfondens rutiner. Kontantkassorna togs bort och pengar återbetalades i stället via medlemmarnas löner.

Då började kvinnan, enligt åklagaren, föra över pengar från fonden till sitt eget konto via internetbank. Polisutredningen har visat på 20 sådana överföringar på totalt nästan 300 000 kronor. Huvuddelen av dessa pengar ska sedan ha gått till en idrottsförening där kvinnan var kassör.

När en företrädare för Metall konfronterade kvinnan i juni 2004 skrev hon under ett erkännande om att hon förskingrat 600 000 kronor. Enligt henne var det helt felaktigt.

– Jag vågade inget annat. De hotade med polisen, sa hon i rätten skriver Falu Kuriren.

Kvinnan erkänner däremot internetöverföringarna, men sa i rätten att det rörde sig om rena misstag.

– Under den här tiden hade jag inte koll på vad jag höll på med. På något sätt snurrade jag till det rejält.

Rättegången avslutas den 16 februari.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.