Industriarbetarnas tidning

”Palme var den sista bra politikern”

28 februari, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

När Olof Palme mördades för 20 år sedan besökte Metallarbetaren (en av föregångarna till Dagens Arbete) Oxelösunds Järnverk. I dag, 20 år efter mordet, har vi talat med några av dem igen.

– Min före detta svärfar ringde mig på morgonen och berättade vad som hänt. Jag slog på tv:n och kallade sedan ihop till ett möte med folk på avdelningen.

Orden är Sören Carlssons. Vid tiden för mordet var han studieorganisatör på Metalls avdelning 39 i Oxelösund. I dag är han ordförande.

Det var ganska tomt på Oxelösunds Järnverk när Metallarbeterns reporter Eddie Pröckl kom dit den 28 februari 1986. Det var ju lördag. Stämningen bland de anställda var chockartad och alla samlades vid radions extrasändningar. Det spekulerades vilt om det som hänt. Sören Carlsson hamnade i samspråk med en kollega som krävde hårdare straff mot brottslingar. Nu fick det vara nog.

Än i dag minns Sören att de letade fram en gammal bild på Palme, och tryckte upp flygblad som delades ut på fabriken. Folk trodde inte det var sant.

Sören Carlsson berättar att han speciellt uppskattade Olof Palmes internationella engagemang. Det var en av de stora anledningarna till att Sörens politiska engagemang väcktes, i kölvattnet av Vietnamrörelsen.

Han träffade Palme flera gånger, men minns speciellt en gång. Det var arbetarrörelsens dag 1982. Den dåvarande statsministern talade under pågående valrörelse. Det var tusentals personer på torget i Oxelösund, och i buskarna smög de lokala folkpartisterna runt. Alla ville få sig en glimt av Olof Palme.

Palmes död skulle gynna socialdemokraterna i påföljande val. Det var arbetarna på Oxelösunds järnverk överens om den där dagen för 20 år sedan. Sören Carlsson har samma åsikt i dag:

– Det fick man även bekräftat efter mordet på Anna Lindh. Det är förjävligt att det ska vara på det sättet, men verkligheten är cynisk.

Sven Wallén var en av de arbetare som fick reda på nyheten via de flygblad som delades ut på fabriken. Han minns stämingen. Det var en kollektiv chock. Men samma dag som Palme sköts födde Sven Walléns fru en dotter. Känslor av sorg och lycka blandades i en salig röra.

Han var gift med en grekisk kvinna och vittnade redan då för Metallarbetaren om hur uppskattad Palme var internationellt.

När han tänker på mordet i dag får han något nostalgiskt i rösten:

– Palme var den sista bra politikern. Han stod upp för oss små länder. Och han höll sina löften. I dag är det helt annorlunda. Nu är det bara neddragningar och skit.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?