Industriarbetarnas tidning

Quebecor skrev aldrig på

23 februari, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

I höstas tog världens största tryckerikoncern Quebecor World facket i hand och lovade att de anställdas fackliga rättigheter äntligen ska respekteras. Ett avtal förbereddes. Men Quebecor skrev aldrig på.

Grafikernas förhandlingschef Tommy Andersson och förbundets ordförande Jan Österlind var glada i höstas. De hade tillsammans med den internationella fackföreningsinternationalen Union Network International, UNI, äntligen fått gehör för ett avtal som garanterade de anställdas rätt på Quebecor World att engagera sig fackligt.

Koncernen har länge ogillat facket. I Sverige har dock Quebecor slutit kollektivavtal enligt svensk modell. Men i övriga delar av världen, där rätten att organisera sig fackligt inte regleras i grundlagen som i Sverige, blir fackligt aktiva ofta trakasserade och avskedade.

I april 2004 lyckades Tommy Andersson och Jan Österlind ta sig till förhandlingsbordet på koncernens huvudkontor i Kanada och ett år senare verkade det som om avtalet var i hamn. Äntligen! Det skulle bli ett av världens första globala avtal mellan en facklig organisation och en företagskoncern, nu skulle Quebecors anställda få det bättre! Fack och arbetsgivare tog i hand och överenskommelsen presenterades strax därefter på den fackliga världskongressen i Chicago. Nyheten kablades ut i hela världen.

Men det blev aldrig något avtal. Nu hävdar koncernen att avtalsförslaget kräver ”små justeringar” innan det kan undertecknas.

– Vi säger nej eftersom ”justeringarna” är så pass kraftiga att de skulle förändra innebörden och urvattna innehållet, säger Tommy Andersson. Det är förskräckligt att de inte står upp för saker och ting.

I slutet av januari protesterade Grafikerna i Sverige och facken i ytterligare tretton länder under en hel dag mot Quebecors uteblivna underskrift. Informationsmöten hölls, affischer sattes upp och broschyrer delades ut med information om Quebecors agerande. Grafikerna skrev också ett brev till företagsledningen och begärde att Quebecor ska underteckna avtalet.

– Vi har påtryckningsmedel och vi kan aktivera dem, säger Grafikernas förbundsordförande Jan Österlind. Men vi kan inte nu gå ut och offentligt visa våra kort.

Quebecor äger bland andra, tryckeriet Sörmlands grafiska i Katrineholm.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.