Industriarbetarnas tidning

Skanska lägger ned betongfabrik

3 februari, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Skanska lägger ned ytterligare en fabrik. Denna gång är det betongfabriken i Skåre, norr om Karlstad, som stänger till sommaren. 24 anställda förlorar därmed jobbet.

Den 25 juli upphör arbetet i fabriken, som varit i drift i drygt 40 år. Joakim Gullmark, industrichef på Skanska säger att utvecklingen har sprungit ifrån fabriken:

– Den har varit olönsam under en längre tid, och därför läggs den nu ner. Men för de anställda är inte beskedet någon chock, de har vetat i över ett år att deras arbetsplats ska försvinna, bara inte när. Det som återstod var förhandlingar mellan oss på Skanska och facket om stödet till de anställda.

Skanska har av lönsamhetsskäl tidigare även lagt ned fabriken i Hjärup och den i Öjebyn är under försäljning.

– Eftersom vår marknad finns i huvudsak i Mälardalen har transportkostnaderna blivit för höga . Vi har istället valt att göra stora investeringar i våra fabriker i Strängnäs, Norberg och Bollebygd som ligger bättre till geografiskt, säger Joakim Gullmark.

Vad gör ni för att stödja de som sägs upp?

– Vi tycker att vi kommit fram till en rätt så bra lösning med facket, och dialogen har varit bra. De uppsagda ges möjlighet till yrkesutbildning via det omställningsavtal vi varit med och betalat en stor del av.

Företaget har även anlitat en konsult som ska ta fram en plan för var och en av de anställda. Av de 24 personer som sägs upp slutar 14 i slutet på maj och de resterande arbetar alltså fram till den 25 juli.

Industrifackets avdelning i Värmland som varit med vid förhandlingarna har inte gått att nå för en kommentar.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.