Industriarbetarnas tidning

Slutsockrat i Daniscos Ystadfabrik

13 februari, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Danisco Sugar AB lägger ner Sveriges näst sista sockerfabrik i Köpingebro utanför Ystad. Cirka 130 anställda berörs, vilket motsvarar en fjärdedel av de anställda inom svensk sockerindustri.

– Kampanjen nu i höst blir vår sista. Även om beslutet var väntat känns det väldigt tråkigt. Många har jobbat här hela livet, säger Bengt H Nilsen, som är IF Metalls klubbordförande på fabriken.

Nedläggningen av fabriken, som varit i drift sen 1894, är en av de första kännbara effekterna av EU:s nya sockerreform. Minimipriserna på socker ska sänkas och kvoterna för hur mycket som kan produceras och samtidigt få stöd minskar. Syftet med reformen är att skapa en konkurrenskraftig sockerproduktion inom EU.

Enligt Mats Andersson, som är fabriksdirektör på Danisco Sugar i Köpingebro, gör den minskade produktionen att det nu bara kommer att finnas tillräckligt med sockerbetor till en av de två fabriker som finns i dag.

– Då priserna och kvoterna sänks finns det ingen möjlighet att driva en lönsam verksamhet här i Köpingebro. Beslutat att lägga ner var närmast oundvikligt.

Bengt H Nilsen säger att det är frustrerande att beslut som påverkar de anställdas framtid har tagits så långt över deras huvuden.

– Vi har varit väldigt effektiva här på fabriken, men det har inte spelat någon roll då EU sagt sitt. Det är inte svårt att känna sig hjälplös.

Av de cirka 130 anställda som berörs ska ett tjugotal arbeta vidare i den fiberex-anläggning som företaget ska ha kvar i Köpingebro. De andra sägs upp. Vad som händer med dem är ännu oklart.

– Vi ska hjälpa till så mycket det bara går, säger Mats Andersson.

– Här i närområdet är det ont om jobb, men kan man bara förflytta sig till Malmöregionen ser det ljusare ut.

Sockerfabrikerna i Sverige har lagts ned på löpande band under de senaste decennierna. Svensk Socker-Fabriks AB (som 1993 blev Danisco Sugar AB) hade i början 1900-talet över 10 000 anställda. Efter nedläggningen i Köpingebro finns nu bara en sockerfabrik i Örtofta och ett sockerraffinaderi i Arlöv kvar.

Förhandlingar mellan facket och företaget om exakt när de anställda ska sluta och vilket stöd de ska få inleds i dagarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.