Industriarbetarnas tidning

Upprop för åtal efter dödsolycka

21 februari, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

En arbetskamrat dödades i en explosionsolycka i maj 2004. På SSAB i Luleå växer nu otåligheten över att ingen ännu ställts till svars för händelsen.

– Vi har ett starkt tryck från gubbarna att få fart på frågan, säger Peter Tornberg, IF Metalls gruppordförande på keramiken, den avdelning där olyckan inträffade.

Tornberg har, sedan arbetare även från andra håll inom SSAB visat intresse, dragit igång ett upprop. Runt om i företaget samlas nu underskrifter för ett krav på att saken måste leda till ett åtal.

Explosionen som dödade en person och skadade tre, varav en allvarligt, inträffade vid svetsarbete på en torpedvagn. Där hade man nyligen använt en gjutmassa som innehöll vätgas. Gas hade samlats i en ficka och antändes av svetsaggregatet.

Arbetsmiljöverkets utredning överlämnades till åklagarmyndigheten i juni i fjol. Polisen har också slutfört sin förundersökning. Detta material är försett med sekretess.

– Experter har kommit fram till att det bildats vätgas i gjutmassan, säger Roger Forsberg, huvudskyddsombud på SSAB i Luleå. Att det skulle finnas vätgas finns inte redovisat i produktbladet.

Det finns tydliga regler för vad tillverkare och leverantörer av kemiska produkter ska informera om. En ingrediens som uppgår till mindre än en procent av innehållet i hela produkten behöver normalt inte deklareras men ska göra det om särskilda risker finns.

Vem som är ansvarig, det italienska företag som tillverkat gjutmassan eller leverantören, är åklagarens sak att bedöma, anser Roger Forsberg.

– Inom SSAB har vi en grupp som bedömer kemiska produkter. Det händer att vi begär in kompletterande uppgifter, men i stort får vi förlita oss på informationen i produktbladen.

– I det här fallet fanns inget som tydde på några särskilda risker, säger Roger Forsberg.

Både Peter Tornberg och Roger Forsberg har förståelse för reaktionerna från golvet och kraven på en snabbare handläggning. Rent allmänt behövs mer resurser till polis och åklagare att hantera arbetsmiljöbrott, menar de.

– De måste få tid att ägna sig åt dessa fall och också få tillräcklig kompetens för att ta fram det underlag som behövs, säger Roger Forsberg.

Facket kommer att fortsätta att ligga på för att få fram ett beslut i åtalsfrågan. Den åklagare som har fallet är sjukskriven och har inte gått att nå för en kommentar.

Läs Dagens Arbetes dokument Brottsplats utan skyldiga

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen