Industriarbetarnas tidning

Visstidsjobb blir fasta anställningar

24 februari, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

De flesta typerna av tillfälliga anställningar ska övergå till fasta jobb efter 14 månader. Det är en av punkterna i ett regeringsförslag som presenterades i dag.

– Det här betyder mycket på arbetsmarknaden. Mest betyder det för unga, och i synnerhet för unga kvinnor, säger arbetslivsminister Hans Karlsson.

Runt 15 procent av arbetskraften har i dag visstidsanställningar. Många av dem är ungdomar, och framför allt unga LO-anslutna kvinnor. De går ofta från den ena korta anställningen till den andra, utan att få fast jobb. Det vill regeringen och samarbetspartierna ändra på, samtidigt som man vill förenkla reglerna för arbetsgivarna.

I förslaget om ändrade regler i anställningsskyddslagen (Las) som regeringen och samarbetspartierna lämnade till lagrådet i dag försvinner sju olika typer av visstidsanställningar och ersätts med en fri visstidsanställning som tidsbegränsas till 14 månader. Om någon arbetar mer än 14 månader inom en femårsperiod på ett företag blir den automatiskt fast anställd.

– Det här är en rejäl förstärkning av anställningstryggheten för de visstidsanställda, samtidigt som det är en rejäl förenkling av reglerna, säger Hans Karlsson.

Även föräldraledigas rättigheter stärks i förslaget. Om föräldralediga sägas upp i dag löper uppsägningstiden under ledigheten. På så sätt kan företagen slippa betala uppsägningslön. Det nya förslaget innebär att uppsägningstiden inte börjar gälla förrän föräldraledigheten är över.

– Den som är föräldraledig kan idag bli tvungen att ägna sin tid åt att söka jobb i stället för att ta hand om sina barn och det vill vi ändra på, säger Hans Karlsson.

Förslaget innehåller också ett förbud mot att missgynna föräldralediga. Förbudet har omvänd bevisbörda, vilket innebär att det är företagen som måste bevisa att de inte missgynnat den föräldralediga om hon eller han till exempel får sämre lön efter ledigheten.

Om allt går som planerat ska förändringarna gällande visstidsanställningarna börja gälla den 1 juli 2007. Förändringarna för föräldralediga börjar gälla redan 1 juli i år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.