Industriarbetarnas tidning

280[ ]000 kr försvann från bistånds­projekt

9 mars, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

En pakistansk organisation som jobbar mot barnslaveri har blivit plundrad på alla sina tillgångar. En del av pengarna som försvunnit kommer från Industrifacket (nuvarande IF Metall). Facket överväger nu att göra en polisanmälan.

Eleisha Masih är ordförande för den pakistanska organisationen BLLF, Bonded Labour Liberation Front. Han berättar för Dagens Arbete hur en kvinna i den egna organisationen för sex år sedan på egen hand tog makten i BLLF, tömde kontot, sålde organisationens bilar och stoppade pengarna i egen ficka.

Eleisha, själv uppvuxen som slav, säger att han slog larm till dåvarande Industrifacket (som under flera år stöttade organisationen ekonomiskt). Han kunde förutse vad som skulle hända, säger han, och varnade därför facket för att skicka mer pengar.

Mats Svensson, chef för IF Metalls internationella enhet och tidigare ansvarig för Industrifackets internationella frågor, känner inte till några varningar.

– Visserligen hade den ekonomiska redovisningen dröjt, men det var inget ovanligt. När redovisningen väl kom var den okej och godkändes av såväl LO-TCO Biståndsnämnd som Sida, säger han.

Det handlar om ungefär 280 000 kronor av fackets pengar som ännu inte redovisats. Nu utreder facket med hjälp av en advokat underlaget för att kunna göra en polisanmälan.

Börje Berg, som ingick i Industrifackets dåvarande Pakistankommitté, är kritisk till att polisanmälan dröjt.

– Det har gått alldeles för många år. Man borde ha gjort en polisanmälan från början.

Eleisha Masih anser att ett tidigare agerande från Industrifackets sida hade ökat chanserna avsevärt att få tillbaks sina tillgångar.

– Vi har varit mycket angelägna om att uttömma alla möjligheter att få till stånd en redovisning och därmed slippa rättsliga åtgärder och det är därför det har dröjt, förklarar Mats Svensson. Sen kan man alltid diskutera vad som är rimligt.

Mats Svensson poängterar att Industrifacket har trettio lyckade biståndsprojekt bakom sig och att tråkigheterna kring BLLF är ett undantag.

– Många barn i Pakistan har befriats från skuldslaveri och fått utbildning tack vare projektet. Det får vi inte glömma, säger han.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?