Industriarbetarnas tidning

60 000 i varningsstrejker

15 mars, 2006

Skrivet av

Avtalsrörelsen i Tyskland trappas upp. Häromdagen gick över 60 000 metallarbetare ut i den första större varningsstrejken i delstaten Baden-Würtenberg.

Baden-Würtenberg står just nu i fokus för den tyska avtalsrörelse som följs av hela Europa.

Här väntas det första regionala avtalet tecknas mellan metallfacket och arbetsgivarna.

Till skillnad från i Sverige tecknas inget rikstäckande avtal inom den tyska metallindustrin. Däremot sluts regionala avtal. Det regionala avtal som träffas först blir också riktmärke för resten av de 21 regionerna.

Bland verkstadsindustrins regioner är Baden-Würtenberg är en av de största och viktigaste. Här finns metallarbetarförbundet IG Metalls största avdelning och en rad stora industrier.

Här brukar tyska avtalsrörelsen oftast ha sin upptakt. IG Metall har allt intresse att få sitt första avtal i en region där facket är starkt.

Den tyska avtalsrörelsen har startat som den brukar – med varningsstrejker. Facket har enligt Tysklands grundlag rätt att gå ut i kortare varningsstrejker i samband med en avtalsrörelse.

Om ett par veckor, från den 29 mars, väntas metallarbetarnas aktioner bli ännu mer omfattande. Fram till dess är större strejker inte tillåtna, enligt avtalet mellan IG Metall och arbetsgivarna.

IG Metall mobiliserar just nu för sitt krav på 5-procentiga löneökningar och kompetensutveckling. Arbetsgivarna vill frysa lönerna och utöka möjligheterna att förlänga arbetstiden utan lönekompensation.

Vid de mindre varningsstrejkerna i Baden-Würtenberg har uppslutningen varit god. Över 60 000 metallmedlemmar deltog häromdagen. Avdelningsordföranden Jörg Hoffman var glad över uppslutningen:

– Ni uttrycker ilskan över angreppen mot era arbets- och levnadsvillkor, sa han till IG Metalls hemsida.

Det gamla avtalet gick ut den sista februari och löpte i 26 månader. Avtalet, som tecknades för drygt två år sedan, öppnade för avsteg från 35-timmarsveckan och utlöste omfattande konflikter bland annat på Mercedes-fabrikerna.

De kommande förhandlingarna äger rum under betydligt tuffare villkoren. Arbetslösheten har stigit och löneökningarna har i stort sett stannat av.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?