Industriarbetarnas tidning

Allt klart för Scaniaflytt

10 mars, 2006

Skrivet av

Allt tyder på att Scania flyttar hem produktionen till Södertälje. Löntagarkonsulternas rapport anser att flytten är ekonomiskt försvarbar, erfar Dagens Arbete.

Ändå är inte loppet kört för Sibbhult och Falun. Det kan bli ersättningsjobb på bägge orterna.

Scanias strategi går ut på att koncentrera tillverkningen till Södertälje. Växellådorna som i dag tillverkas i Sibbhult och axlarna som görs i Falun ska i fortsättningen produceras nära slutmonteringen i moderfabriken.

Men bara en del av produktionen tas hem till Södertälje. Scania skiljer på strategisk och icke-strategisk produktion.

Den strategiska produktionen är unik för företaget och kan bara göras av företaget. Den delen ska hem till Södertälje. Det handlar i första hand om montering av växellådor och axlar.

Den icke-strategiska produktionen läggs ut på andra företag. Större delen av bearbetningen, som fräsning, borrning och svarvning av gjutgods, anses vara icke-strategisk. Den kan göras av andra än Scania.

Delar av tillverkningen i både Sibbhult och Falun anses vara icke-strategisk. Även Södertäljefabriken rymmer icke-strategisk produktion som ska bort från Scania.

Sammantaget ska uppåt 40 procent av verksamheten i Sibbhult och Falun, samt bearbetningen av växellådor och axlar i Södertälje läggas ut på andra företag.

Hur stor del av den icke-strategiska bearbetningen som skulle kunna förläggas till Sibbhult och Falun är ännu oklart. Allt beror på om det finns företag som vill gå in och köpa fabrikerna på de bägge orterna.

I början av nästa vecka MBL-förhandlar facken och företaget i Sibbhult och Falun. Då lär det också visa sig i vilken mån de bägge orterna även i fortsättningen kan bidra till Scanias lastbilstillverkning.

Genom att koncentrera tillverkningen till Södertälje säger sig företaget spara över 300 miljoner kronor om året. Konsulterna är, enligt vad Dagens Arbete erfar, försiktigare i sin bedömning. Enligt dem skulle besparingen stanna vid strax över 200 miljoner om året.

Konsulterna räknar också med 3-4 års återbetalningstid vilket är lång tid för att en investering ska börja betala sig. Den normala återbetalningstiden för en investering brukar ligga på max 2 år.

Den relativt långa återbetalningstiden till trots anser ändå löntagarkonsulterna vid FackRådet att flytten är ekonomiskt försvarbar. Det finns dessutom strategiska skäl att flytta, enligt rapporten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?