Industriarbetarnas tidning

Internationellt stöd till Toyotas arbetare

2 mars, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

När arbetarna på Toyota i Filippinerna försökt organisera sig fackligt svarade företaget med att avskeda dem. Nu kallar Internationella Metallfederationen (IMF) till ett stödmöte.

Redan 1999 försökte anställda på Toyota i Filippinerna att organisera sig fackligt. Trots kraftigt motstånd lyckades de och senare presenterades ett förslag till kollektivavtal.

Men arbetsgivaren fortsatte att motsätta sig det fackliga engagemanget. För att visa sitt missnöjde genomfördes då en fredlig demonstration. Företagets svarade med att avskeda 227 fackligt aktiva.
Trots protester både inom det egna landet och internationellt har Toyota vägrat att återanställa de avskedade.

Med anledning av detta arrangerar IMF, där bland annat svenska IF Metall är med, ett stödmöte i Filippinernas huvudstad Manilla. Vid mötet, som arrangeras den 16 mars, ska fackliga representanter från Japan, Thailand, Australien, Storbritannien och Sydafrika diskutera hur de ska stödja de filippinska arbetarna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.