Industriarbetarnas tidning

LO ger tips om jämställdhet

8 mars, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Tänk på att föräldralediga ska vara med och dela på lönepotten, trots att de är hemma. Skapa tydliga regler på jobbet om hur sexuella trakasserier ska hanteras. Det är några av tipsen i LO:s nya handböcker i jämställdhet som presenterades i dag, på kvinnodagen.

Handböckerna är en del av rapporten Klass och kön 2006.

Jämställdhet måste vara en prioriterad fråga för facket. Det slogs fast under ett möte där LO presenterade den nya rapporten. Den första rapporten kom 1991, och även om mycket hänt sedan dess, är det lång väg kvar till ett jämställt samhälle.

Arbetsmarknaden är fortfarande uppdelad i kvinnliga och manliga områden och män tjänar mer än kvinnor. Kvinnorna har huvudansvar för hem och familj. De har också mindre makt och inflytande än männen. Det vill LO motverka, enligt rapporten.

– På område efter område kan vi se att kvinnor missgynnas och diskrimineras. Kvinnors och mäns förutsättningar blir därför långt ifrån jämlika, säger Wanja Lundby-Wedin.

Årets rapport innehåller inte bara fakta och tankar om hur facket ska agera. Den kompletteras också av de två nya handböckerna. Böckerna vänder sig till förtroendevalda och handlar om jämställdhet i det fackliga arbetet och, bland annat, om hur man gör en jämställdhetsplan.

– Anledningen till att vi i år valt en ny form för rapporten är att vi vill visa hur man enkelt kan arbeta med de här frågorna ute i den egna organisationen, säger Jenny Lindblad, utredare på LO som skrivit rapporten.

Klass och kön 2006 finns att läsa på LO:s hemsida. Både rapporten och handböckerna kan också beställas från LO.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen