Industriarbetarnas tidning

”Omoraliskt att hyra in”

17 mars, 2006

Skrivet av AGNETA PERSSON

När Göteborgs-Posten behöver fyra grafiker väljer företaget att delvis hyra in via ett bemanningsföretag. ”Omoraliskt och oetiskt”, anser grafikerklubbens ordförande Jan Egnor.

När Göteborgs-Posten, GP, nyligen bantade sin personalstyrka fick folk gå frivilligt mot ekonomisk ersättning. Målet var minst femtio personer bort. Åttio nappade på erbjudandet, varav tio grafiker.

Nu måste GP nyrekrytera. Fyra grafiker behövs. Men i stället för att anställa väljer företaget att hyra in två via ett bemanningsföretag. Det har företaget all rätt att göra, någon återanställningsrätt kan facket inte hävda eftersom folk slutade frivilligt, säger Jan Egnor. Men att välja inhyrning framför anställning är direkt graverande, anser han.

– Det här är vad jag kallar ett beklagligt systemskifte där man tydligen inte ska vara anställd av GP längre. Det innebär att vi i facket inte kommer att ha någon som helst insyn i de inhyrdas avtal. Jag som ordförande har bara rätt att titta på mina medlemmar. Det är moraliskt och etiskt förkastligt.

Jan Egnor anser att de grafiker som fram tills nyligen länge vikarierat på GP, borde erbjudas tjänsterna. De har just den blandning av olika åldrar, kompetens och etnisk mångfald som företaget efterfrågar. Att välja inhyrd personal i stället för att anställa dessa är ett direkt dåligt sätt att behandla människor, säger han. En del av vikarierna ska till och med ha uppmanats av tidningsledningen att söka sig till bemanningsföretaget för att på så sätt få komma tillbaks till GP, säger Jan Egnor.

Något sådant känner inte GP:s vd Lars Rundblom till.

– Det vet jag ingenting om, säger han. Jag kan inte säga att så inte är fallet, men det är inget jag känner till. Det kan inte vara GP:s uppgift att uppmana människor att göra så.

Lars Rundblom anser inte att det är något omoraliskt i att hyra in personal i stället för att anställa och förklarar lösningen med att organisationen blir mer flexibel och kan möta tillfälliga arbetstoppar med inhyrd personal.

– Jag blir upprörd när jag hör att det skulle vara omoraliskt. Under mina fem år här har jag genomlevt sex sparpaket. I stället för att rusa iväg och anställa folk som vi kanske snart måste säga upp igen, gör vi så här. Det tycker jag tvärtom är moraliskt, ansvarsfullt, öppet och ärligt.

Jan Egnor är kritisk till argumentet om flexibilitet.

– Vad får man för flexibilitet på två personer? Det här är ingen tillfällig arbetstopp, säger han. Det behövs fyra tjänster och vi bör definitivt anställa. Man behandlar inte folk på det här sättet.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen