Industriarbetarnas tidning

Ont om kvinnliga ordförande i facken

8 mars, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Det är ont om kvinnliga fackordföranden inom industrin. Av Pappers 66 lokalavdelningar har bara en enda en kvinnlig ordförande. Inom IF Metall och Grafikerna leds endast en liten del av klubbarna av kvinnor.

Fackförbunden har länge haft som målsättning att få fram fler kvinnliga ledare, men det har gett klent resultat ute på företagen. Pappers enda kvinnliga avdelningsordförande, Ulla Linnarsson, finns på Lilla Edets bruk i Älvsborg:

– Jag vet inte vad det beror på att vi inte är fler kvinnor. Det har jag undrat över många gånger, säger hon.

Inom Grafikerna är 17 procent av klubbordförandena kvinnor, men de elva regionala fackavdelningarna har alla manliga ordförande.

– Tyvärr är det så att ju högre upp man kommer desto sämre blir det med kvinnlig representation, säger Leif Mettävainio, jämställdhetsansvarig på förbundet.

IF Metall har runt 22 procent kvinnliga medlemmar, men bara 13 procent av klubbarna har kvinnliga ordförande.

– Jag tror att det är gamla fördomar som styr. Många tjejer är nog rädda för att inte bli respekterade i förhandlingar, eftersom man nästan alltid förhandlar mot män, säger Ulla-Britt Norén klubbordförande på Stjernfjädrar i Herrljunga.

Hon sitter också i styrelsen för fackavdelningen i Alingsås. Där är kvinnorna i majoritet även om ordföranden är en man. Ulla-Britt Norén tror att fler kvinnor engagerar sig i facket när de ser att det finns andra kvinnor som gör det.

– Jag tror att man påverkar varandra. Börjar en tjej jobba fackligt så sprider det sig, säger hon.

Den åsikten delar även Lars Ankarfjäll som är enhetschef på IF Metall. Han säger att den kvinnliga representationen på olika nivåer i facket ökar men att det går för långsamt. Förbundet ska nu besluta om konkreta mål för hur stor andel av de förtroendevalda som ska vara kvinnor.

– Det är viktigt att de förtroendevalda speglar medlemmarna. På så sätt tas alla medlemmars erfarenheter bättre tillvara, säger han.

Var målen ska ligga är ännu inte bestämt, men enligt IF Metalls programförklaring ska alla styrande organ, från klubbar till förbundsstyrelse, spegla medlemssammansättningen vad gäller kvinnor och invandrare.

– Målsättningen är att uppnå det före kongressen 2008. Det blir svårt, men ger man sig tusan på det så går det nog, säger Lars Ankarfjäll.

I Pappers är drygt 17 procent av medlemmarna kvinnor och i Grafikerna är andelen 30 procent.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.