Industriarbetarnas tidning

Påskyndad nedläggning i Köpingebro

20 mars, 2006

Skrivet av ÅKE LIF

Sockerfabriken i Köpingebro läggs ner tre månader tidigare än vad som sagts. Därmed försvinner också 70 extrajobb under betkampanjen, som nu ställs in.

130 personer jobbar på fabriken utanför Ystad. De flesta kommer nu att varslas om uppsägning den 1 maj.

– En liten del av verksamheten blir kvar, så 15–20 personer kommer att få stanna, säger Bengt H Nilsson, IF Metalls klubbordförande på sockerfabriken.

Fiberproduktionen och silon för lagring av socker från fabriken i Örtofta, den enda återstående svenska sockerfabriken, fortsätter i Köpingebro.

Nya sockerregler i EU ligger bakom sockerkoncernen Daniscos nedläggning av fabriken. Det finns ett stort sockeröverskott, och därför vill EU kraftigt sänka priset.

När beskedet om nedläggning kom i februari var det inte oväntat, men att den skulle komma ännu tidigare var mer överraskande, enligt Bengt H Nilsson.

– Nu ska vi sätta oss och förhandla om villkoren. Vi har inte många som kan vara aktuella för pension, så det kommer att handla om avgångsvederlag och annat.

– Det finns inte så mycket jobb just här i omgivningen. Det gäller att sätta igång att söka intensivt, säger Bengt H Nilsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.