Industriarbetarnas tidning

Protester mot fängslad fackordförande

13 mars, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Sydkoreanska metallförbundets ordförande Jeon Jae Hwan, arresterades efter en demonstration. Nu kräver IF Metall att han friges.
– Vi vill visa att vi inte accepterar att fackligt aktiva behandlas så här någonstans i världen, Stefan Löfven.

Den sydkoreanska metallordföranden Jeon Jae Hwan fängslades den 25 februari för att han i december deltagit i en protestmarsch mot regeringen. Nu uppmanar den internationella Metallfederationen, där både IF Metall och det sydkoreanska förbundet ingår, sina medlemsförbund världen över att protestera mot arresteringen.

– Det är alldeles oacceptabelt att arresteras för att man deltar i en demonstration. Det är en grundläggande rättighet för alla i en demokrati, säger Stefan Löfven.

Därför skickar IF Metall i dag ett brev till den sydkoreanska presidenten där förbundet kräver att Jeon Jae Hwan omedelbart friges.

– Förhoppningsvis ger det resultat. Det blir mer besvärande för regimen att agera så här ju fler som hör av sig och visar att de bryr sig, säger Stefan Löfven.

IF Metall kommer också att följa upp hur det går för Jeon Jae Hwan. Förbundet har sedan flera år samarbete med det sydkoreanska metallfacket.

Man har bland annat hjälp till med att utbilda, bygga upp och stärka den fackliga organisationen. I maj planerar Stefan Löfven att besöka sina kollegor i Sydkorea.

– Då räknar jag med att få träffa ledaren. Om han fortfarande sitter fängslad kommer jag troligen kräva att få besöka honom i fängelset, men först ska jag diskutera saken med det koreanska förbundet, säger Stefan Löfven.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen