Industriarbetarnas tidning

Så påverkar du den globala fabriken

17 mars, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Svenska företag brister ofta i sitt sociala och miljömässiga ansvar när produktionen flyttats till låglöneländer. Men det finns sätt att påverka dem. Det visar en ny rapport, som släpps i dag.

– Vi har märkt att det finns ett enomt sug bland ungdomar och hos facket efter en bok som ger en inblick i den här frågan. Tidigare har det mest funnits långa rapporter för de redan invigda, berättar Mats Wingborg.

Han är författare till ”Den globala fabriken”, en rapport som bygger på undersökningar gjorda av Swedwatch, Fair Trade och Rena Kläder. Den visar att många svenska företag brister i sina kontroller av vad som pågår vid deras fabriker runt om i världen. Förföljelse av fackligt aktiva och undermålig arbetsmiljö är några exempel.

– Mycket beror på okunnighet och ointresse. Men det är också lätt för företag att dras med i den anti-fackliga miljö som existerar i delar av världen.

Men, berättar Mats Wingborg, en positiv aspekt av globaliseringen är att om medier eller lokala fack slår larm om undermåliga förhållanden på en fabrik, så kan nyheten spridas som en löpeld runt om i världen. Det kan företagens varumärken ta skada av.

– Det borde ligga i företags intressen att skapa en god relation med lokala fack. I längden är det bra att undvika konflikter och strejker.

Det finns en rad sätt att påverka företag så att förhållandena på deras fabriker kan förbättras. I rapporten nämns konsumentaktioner och facklig solidaritet som effektiva verktyg.

Ett exempel på detta är företaget Trelleborg Wheel System som vägrade låta arbetarna i sina fabriker på Sri Lanka organisera sig fackligt. Men efter påtryckningar från både svenska och internationella organisationer godkände företaget fackklubben.

Det är givetvis svårt att kontrollera alla företag, berättar Mats Wingborg. En del seriösa företag gör egna kontroller, men vilka är att lita på? Som tur är kommer det hela tiden nya rapporter från journalister och fackförbund runt om i världen.

– I en globaliserad värld är det ett företags värsta mardröm att det kommer fram saker som kan skada dem ekonomiskt. Det kan arbetarna tjäna på.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.