Industriarbetarnas tidning

Saab varslar 65 i Karlskoga

7 mars, 2006

Skrivet av MALIN AXELSSON

Saab Bofors Dynamics i Karlskoga varslar 65 personer på produktionsenheten om uppsägning. Orsaken är minskad efterfrågan på vissa vapen.

– Det kom inte oväntat, men det blev dubbelt så många som vi trodde, säger Tommy Eriksson, ordförande för VN-klubben (Industrifacket) på företaget.

Stämningen är tryckt bland de anställda. Vilka som måste sluta är ännu inte klart, men neddragningen ska vara genomförd till årsskiftet.

– Vi måste se till att inte sitta med för stor kostym. Men jag håller inte för uteslutet att det kommer uppgångar i framtiden, säger informationschef Anders Florenius.

Saab Bofors Dynamics tillverkar krigsmaterial som robotar, missiler, granatgeväret Carl Gustaf och pansarskottet AT 4.

Efter några år med stor efterfrågan har det blivit en ordernedgång, främst på AT 4, men även på Carl Gustaf. Varför kan Anders Florenius inte svara på.

– Det är till viss del kopplat till världsläget. Sådana här typer av vapen används främst av specialförband som sysslar med terroristbekämpning, till exempel amerikanska förband i Irak och Afghanistan, säger han.

Även på tjänstemannasidan ska Saab Bofors Dynamics skära ner. Förra året varslades om att 140 personer skulle bort, hittills har 40 av dem slutat.

I dag arbetar cirka 900 personer på företaget i Karlskoga, varav cirka 300 inom produktionsenheten.

Läs också Dagens Arbetes dokument om försvarsindustrin Blågula vapen ett minne blott.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.