Industriarbetarnas tidning

Scania väljer bort utlandsflytt

10 mars, 2006

Skrivet av

Scania går på tvärs mot resten av svensk industri. Medan allt fler industriföretag flyttar ut produktion satsar Scania allt mer i Sverige. Flytten från Sibbhult och Falun är paradoxalt nog ett led i den utvecklingen, skriver Dagens Arbetes i en analys.

Många industriföretag anser att det inte finns något värde i sig att utveckling och produktion ligger nära varann.

Scanias uppfattning är den rakt motsatta.

I Södertälje finns utvecklingsavdelningen. I Södertälje sker det mesta av produktionen. Den fysiska närheten mellan utveckling och tillverkning anser Scania vara strategiskt viktigt. Att koncentrera tillverkningen till Södertälje på Sibbhults och Faluns bekostnad kan därför ses som ett sätt att långsiktigt behålla produktionen i Sverige.

Därmed återgår Scania till sin ursprungliga idé: att produktionen ska ligga i Södertälje.

Att Falun och Sibbhult en gång fick tillverkning från Södertälje hade andra motiv än strategiska.

Scania tillhörde Saab-Scania som förutom personbilar och lastbilar också sysslade med försvarsindustri. Öppnandet av Falufabriken i mitten av 1970-talet hängde intimt samman med Viggenprojektet. Staten lade ner ASJ:s gjuteri i Falun och fick axeltillverkningen i stället mot att Saab-Scania levererade Viggenplan till svenska försvaret.

Sibbhult fick tillverkningen av växellådor så sent som i början av 1990-talet. Sibbhultfabriken var från början ett gjuteri som köptes upp av Saab-Scania. Gjuteriet hade Saabs personbilsfabrik i Trollhättan som huvudsaklig kund. Men när General Motors köpte Saab bytte Trollhättan till GM:s leverantörer. Sibbhult räddades då, 1992, av att man fick överta Scanias växellådor från Södertälje.

På senare år har Scania sett att det funnits pengar att tjäna på att flytta tillbaka tillverkningen till Södertälje.

Scania brukar jämföra sig med tyska lastbillstillverkaren MAN. De tillverkar ungefär samma mängd lastbilar per år, cirka 50 000, och de konkurrerar om samma kunder. Ett flertal toppchefer har lämnat Scania för MAN, bland annat Scanias vice vd Håkan Samuelsson som blev vd för den tyska biltillverkaren.

Då och då har det spekulerats om ett närmande mellan bolagen, i synnerhet sedan MAN har varit intresserat av att överta Volkswagens 19-procentiga aktieinnehav i Scania.

Än så länge har samarbetet rört begränsade områden. Bland annat just växellådor och axlar. Där visade samarbetet att MANs tillverkning är betydligt billigare. Detta påskyndade arbetet med att ta hem produktionen till Södertälje från Sibbhult och Falun.

Visserligen dröjer det upp till fyra år innan flytten från Sibbhult och Falun betalat sig. Den normala återbetalningsperioden för en investering brukar annars vara max två år.

Att Scania nu aktivt medverkar till att hitta ersättningsjobb för de bägge orterna ligger i företagets eget intresse. Ju smidigare övergång, desto mindre kostar det.

Mardrömsscenariot vore en tysk situation som Electrolux ställdes inför i Nürnberg. Om arbetarna i Falun och Sibbhult skulle strejka sig fram till motsvarande avgångsvederlag skulle det dröja åtminstone tio år innan flytten lönade sig. Och då är det frågan om det över huvudtaget blev någon flytt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?