Industriarbetarnas tidning

”Spara vinsten till investeringar”

24 mars, 2006

Skrivet av PÄR KARLSSON

Nästan tre miljarder kronor ska betalas ut till SSAB:s aktieägare. Pengar, som enligt IF Metall-klubben i Luleå i stället borde gå till investeringar.

– Det finns ett stort investeringsbehov i vårt företag, säger Tomas Karlsson, vice ordförande i IF Metall-klubben på SSAB i Luleå.

– Dessutom är det alltid mycket upp och ned inom stålindustrin. Det gäller att vara beredd inför framtiden.

Det går bra för SSAB. Priset på stål i världen är i dag högt, framför allt på grund av den stora efterfrågan i Kina.

Att det går bra för företaget märks tydligt i styrelsens nya program för inlösen av aktier. Förslaget innenbär att var tjugonde aktie kan lösas in till ett värde av 485 kronor. Det är cirka 150 kronor mer än vad aktiekursen står i.

Det kommer enligt fackklubben på SSAB kosta företaget över två miljarder kronor. Därtill läggs den vanliga aktieutdelningen som i år kommer uppgå till knappt en miljard. Pengar, som enligt Tomas Karlsson i stället borde gå till investeringar.

– Det kommer alltid en lågkonjunktur. Då gäller det att kunna hålla sig framme i den hårda konkurrensen. I dag säljer kineserna sitt stål i Asien, men sjunker priset försöker de sälja här med.

I höstas gjorde Dagens Arbetes en granskning av de 27 största industriföretagen i Sverige. Där framkom att aldrig förr har så mycket pengar betalats ut till aktieägarna. I fallet SSAB gick 77 procent av vinsten tillbala till ägarna, närmare 2,7 miljarder kronor.

Marin Lindqvist, ekonomi- och finansdirektör på SSAB tar kritiken med ro. Det finns pengar både till aktieägarna och till investeringar.

– Vi är i dag skuldfria och kan investera i den takt det behövs. Så har vi alltid gjort historiskt och det kommer vi att göra i fortsättningen med. Sen är det viktigt att hålla aktieägarna nöjda med.

Men Tomas Karlsson på IF Metall-klubben i Luleå är orolig inför framtiden.

– Vi ser att många konkurrenter gör stora investeringar, och risken finns att vi halkar efter. Det känns som om vi arbetare är de enda som verkligen bryr oss om att det ska gå bra för SSAB på lång sikt.

Inlösenprogrammet kommer att fasställas på SSAB:s bolagsstämma i Oxelösund den 21 april.

Läs dokumentet: ”Ägarna tömmer svenska företag”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.