Industriarbetarnas tidning

Svenska arbetare billigast i Norden

6 mars, 2006

Skrivet av

Svenska industriarbetare är billigast i Norden. 216 kronor i timmen kostar en svensk industriarbetare, inklusive sociala avgifter. Arbetarna i Norge är dyrast med 279 kronor i timmen.

Facken inom industrin, det vill säga IF Metall, Pappers, Livs, Skogs- och Trä, Sif och Civilingenjörsförbundet, presenterade på måndagen rapporten I takt med Europa 2005.

Rapporten jämför utvecklingen av löner och arbetskraftskostnader inom tillverkningsindustrin mellan åren 1998 och 2005. Jämförelsen omfattar de femton gamla EU-länderna plus Norge och Schweiz.

Våra löner ökar i ungefär samma takt som i resten av Europa. Mellan åren 1998–2004 steg de svenska industriarbetarnas löner med i snitt 3 procent om året mot 3,1 procent i Europa. Räknar man bort Tyskland, där löneutvecklingen dramatiskt mattats av, har Europalönerna stigit med 3,5 procent per år. Snabbast ökar lönerna i Irland, i snitt 6,3 procent per år.

– Våra motparter pratar gärna om utvecklingen i Tyskland men vi vill gärna tala om en löneökningstakt som är långsiktigt hållbar, säger Stefan Löfven, förbundsordförande i IF Metall.

– Vi har en bättre ekonomisk utveckling än de flesta andra länder, vi har låg inflation, attraktiva räntenivåer, höga vinstnivåer och en stark produktivitetsutveckling.

– Att då komma och peka på vad som händer i Tyskland håller inte. Arbetsgivarna ville inte alls veta av vad som hände i Tyskland när tyska löner ökade snabbare än svenska och när arbetstiderna dessutom förkortades.

Löfven säger att det är i stort sett bara Sydkorea som slår Sverige i produktivitetsutveckling. I snitt 6,5 procent per år mot 2,9 procent i resten av Europa. Att produktiviteten ökar mer än dubbelt än lönerna innebär inte att facket tagit ut för låga löneökningar, enligt Göran Nilsson, kanslichef på Facken inom industrin.

– Samtidigt som produktiviteten ökat starkt i Sverige har priserna på svenska exportvaror fallit. Det har begränsat löneutrymmet.

Stefan Löfven tyckte att många bonusprogram och styrelsearvoden för näringslivets toppar är tecken på dålig smak.

– De är inga bra föredömen. Ju fler exempel vi får från det hållet, desto mindre trovärdighet för motpartens argument.

Att ta med de nya EU-länderna i öst har inte varit aktuellt, trots att en del av de svenska industrijobben försvunnit dit. Göran Nilsson:

– Vi har valt att jämföra oss med länder med likadan industriell utveckling. Produktionsvolymen i Sverige ökar, vår produktivitet ökar snabbt och värdet på vår produktion har fördubblats på tio år. Sverige har reindustriliserats.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.