Industriarbetarnas tidning

”Tafsa inte på kollektivavtalen!”

17 mars, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Tafsa inte på kollektivavtalen. Budskapet var tydligt när Sergels torg fylldes av deltagare i LO:s manifestation för kollektivavtalen.

”Ingen rea på våra löner. Grafikerna försvarar kollektivavtalen.” Banderoller med fackliga slagord kantade Sergels torg i Stockholm i dag när LO ordnade sin manifestation.

Vid lunchtid fylldes hela torget av deltagare. De flesta bar kampanjknappar med texten ”Tafsa inte! Facket försvarar kollektivavtalen och dina rättigheter!”

För Julio Martinez, styrelseledamot i Grafikernas Stockholmsavdelning var det en självklarhet att delta i manifestationen.

– Vi måste visa vår styrka. Kollektivavtalen är en fråga som är viktig för hela arbetarrörelsen, säger han, och tillägger att det är bra att LO-förbunden går ut gemensamt i en stor manifestation.

Han får medhåll av Christina Vibass som är ordförande för metallklubben på Saab Avitronics i Kista.

– Utan kollektivavtal skulle det vara katastrof på arbetsplatserna. Avtalet garanterar löner, arbetstider och försäkringar. Det är grunden i allt vårt arbete, säger hon.

Hon tycker att kollektivavtalen är det viktigaste redskapet för facket, och säger att de behöver försvaras.

– Jag upplever att hotet mot kollektivavtalen ökar. Trycket ökar från företagen nu när det finns mer konkurrens från andra länder.

LO:s avtalssekreterare Erland Olausson lyfte upp avtalens betydelse för lönerna i sitt tal. Utan avtal kan arbetsgivaren bestämma själv, var budskapet. Han poängterade också att avtalen inte får urholkas utan måste hålla en fortsatt hög nivå.

– Vi slåss inte bara för kollektivavtal, utan för kollektivavtal med rimliga villkor för de anställda, sa han.

Manifestationen är ett led i den kampanj för kollektivavtal som LO driver just nu. Kollektivavtalen uppmärksammades med allt från flygblad till demonstrationer i hela landet i dag.

Texten är korrigerad 22/3 2006.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen