Industriarbetarnas tidning

Tyskland drabbat av strejkvåg

31 mars, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Det går en strejkvåg genom Tyskland. Drygt 160 000 metallare hade tills i går deltagit i varningsstrejker för att sätta press i avtalsrörelsen, och än syns inget slut på strejkerna.

Avtalsförhandlingarna i Tyskland pågår för fullt. Det tyska metallförbundet IG Metall kräver löneökningar på fem procent. Motparten Gesamtmetall har ännu inte lämnat något bud trots att förhandlingarna pågått i snart två månader. Däremot har man sagt att runt 1,4 procent kan vara en rimlig ökning.

Vid midnatt natten till onsdag gick det gamla metallavtalet ut och då var också fredsplikten över. Redan klockan tolv samma natt lade tusentals arbetare ner arbetet för att delta i korta så kallade varningsstrejker som facket i Tyskland kan organisera utan varsel.

På flera platser i landet anordnades fackeltåg och möten under natten. Bland annat i Saarlouis i Saarland, där runt 3 000 arbetare från Ford och nio andra företag lyssnade till IG Metalls ordförande Jürgen Peters. Han krävde att arbetsgivarna lämnar ett riktigt bud snarast.

– Vårt tålamod är slut, sa Jürgen Peters till folkmassan, enligt IG Metalls hemsida.

Under onsdagen och torsdagen fortsatte strejkerna och totalt deltog runt 160 000 metallarbetare i varningsstrejker under de första två dagarna. Bara i Bayern strejkade 20 000 under förmiddagen igår varav 12 500 är anställda vid BMW. Även i Baden-Würtemberg drabbades bilbranschen hårt när nästan lika många vid Daimler Chrysler deltog i varningsstrejkerna.

Enligt Jürgen Peters visar strejkerna att metallarbetarna står enade och att de är starka. Han varnade också arbetsgivarna för att inte ta de anställdas krav på allvar.

– Varningsstrejkerna visar att de anställda är beredda att aktivt blanda sig i avtalsrörelsen, sa han i går i ett tal i Frankfurt.

I dag förväntas många arbetare gå på helgledighet tidigare än vanligt eftersom varningsstrejker lagts in i slutet av arbetsdagen. I Baden-Würtemberg deltar anställda vid 90 företag i sluta-tidigt-aktionen och i Bayern berörs 23 företag.

När arbetsgivarsidan lämnar något konkret bud är fortfarande oklart, men nästa förhandlingsrunda startar nästa vecka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?