Industriarbetarnas tidning

Utlandsflytt inget för småföretag

23 mars, 2006

Skrivet av

Tre av fyra företag som tänkt flytta produktionen utomlands valde att stanna i Sverige. Högre produktivitet i Sverige är viktigare än låga löner utomlands.

Det visar en kartläggning från Almi Företagspartner, ett statligt företag med uppgift att främja utvecklingen av mindre företag.

I fjol varnade Almi att minst 15 000 småföretag funderade på att flytta tillverkningen till låglöneländer. Med lägre lönekostnader skulle lönsamheten öka, trodde man.

Bakom flyttplanerna döljer sig orealistiska glädjekalkyler, enligt Almi. För många företag kan utlandsflytten medföra obehagliga överraskningar. Kommunikationen mellan de olika delarna av företaget riskerar att försämras, och då ökar kostnaderna och ineffektiviteten.

Almi satte sig ner med 39 företag och analyserade alternativen till utlandsflytt. 29 av företagen valde att behålla produktionen i Sverige. De upptäckte att de kunde höja lönsamheten på andra sätt än att flytta till låglöneländer.

Produktivitet och produktutveckling visade sig missgynnas vid en utlandsflytt, enligt Almis analyser. Produktiviteten är fyra gånger högre i svenska småföretag än i de låglöneländer som Almi undersökt: Lettland, Slovakien, Polen, Indien och Kina. Och då spelade det ingen roll att de fem länderna kunde locka med längre arbetstider och lönekostnader på bara 10-20 procent av de svenska.

Den betydligt lägre produktiviteten gör det lönsammare att behålla produktionen i Sverige, enligt Almis analys.

Läs också Dagens Arbetes artikel om företagens utlandsflytt, Flopp att skära bort industrijobb.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.