Industriarbetarnas tidning

”Världens chans att göra något nu”

9 mars, 2006

Skrivet av JOHANNA WREDER

Facket måste bli bättre på jämställdhetsarbete. Det är kontentan av det seminarium som IF Metall anordnade igår.
– Det har varit alldeles för lite fokus på jämställdhetsfrågor, säger Monika Theodorsson, avdelningsordförande på IF Metall i Trollhättan.

IF Metall är ett mansdominerat förbund. Inte bara när det gäller medlemmarna utan också i fackklubbar och avdelningar. Av 52 avdelningsordförande är bara sex kvinnor.

En av dem, Monika Theodorsson från Trollhättan, deltog i gårdagens seminarium på den internationella kvinnodagen. Hon tycker att facket borde vara mer aktivt i jämställdhetsarbetet.

– Vi har kämpat på bra, men inte tillräckligt bra. Om vi hade gjort det hade det här seminariet inte behövts, säger hon.

Hon får medhåll av Mia Grehagen, klubbordförande på Maquet i Solna, som säger att jämställdhet är något man måste jobba med dagligen och föra in som en aspekt i alla frågor.

Lika lön för lika arbete lyftes upp som en av de viktigaste jämställdhetsfrågorna.

Enligt IF Metalls förbundssekreterare Birgitta Widén är det största problemet att män och kvinnor jobbar med olika arbetsuppgifter. Kvinnorna har inte bara lägre lön utan även enformiga jobb med sämre arbetsmiljö.

– Kvinnodominerade arbetsuppgifter värderas generellt lägre. Om man delar upp de traditionellt kvinnodominerade och mansdominerade uppgifterna lika mellan könen skulle arbetet värderas annorlunda, säger hon.

De tre kvinnorna i panelen var överens om att det kommer att ta tid innan arbetsmarknaden blir helt jämställd. Däremot borde jämställdheten inom facket kunna ordnas relativt snabbt. Facket kan också fokusera mer på jämställdhetsfrågor på arbetsplatserna.

–Vi har världens chans att göra något nytt och bättre nu när vi organiserar om överallt i det nya förbundet. Jag hoppas att vi tar den chansen, säger Monika Theodorsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.